Zanimljivosti

Gradski autobusi bez vozača na ulicama Beča od proljeća

Ilustracija

Prvi gradski autobusu bez vozača uspješno su obavili probnu vožnju ulicama Beča i, kako je najavljeno, očekuje se da će u redovni saobraćaj ući na proljeće naredne godine.

“Dva autobusa bez vozača prvi put su danas u realnim uslovima uspješno vozila ulicama Beča. Autobusi su u prisustvu operatera prevezli putnike rutom dugom skoro dva kilometra – od stanice metroa U2 do Tehnološkog centra Aspern i nazad”, navelo je predstavništvo Beča u Beogradu.

Autobusi će do kraja 2018. godine biti detaljno ispitivani.

“Sve vožnje će nadgledati obučeni operater. Predviđeno je da minibus pored operatera može da preveze još 11 putnika. Ukoliko prevoz zbog vremenskih nepogoda ili tehničkih problema izostane, na liniji neće biti zamjenskih vozila. Vožnja autobusom biće besplatna, a trenutno iz zakonskih razloga nije dozvoljen ulaz u autobuse sa dječjim ili invalidskim kolicima”, dodaju u predstavništvu Beča.

Njemački Simens je radio i na razvoju komunikacije autobusa sa saobraćajnim znacima.

Direktor bečkog gradskog saobraćajnog preduzeća Ginter Štajnbauer zadovoljan je što će biti među prvima u svijetu koji će imati takvu vrstu autobusa, jer je autonomna vožnja veliki globalni trend.

4 Komentara na "Gradski autobusi bez vozača na ulicama Beča od proljeća"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend