Zanimljivosti

Haleakala, ogromni krater koji je nekada bio sunce!

Američki književnik Džek London tvrdio je da se Haleakala, veliki krater na istoku havajskog ostrva Mauija, ne može opisati već se mora vidjeti. I na to je dodao: “Haleakala svojom ljepotom šalje ljudskoj duši neobičnu poruku koju niko treći ne može prenijeti.”


Haleakala se uzdiže na nadmorsku visinu od 3.055 metara, a sam vrh se nalazi iznad oblaka koji okružuju Maui, drugo po veličini havajsko ostrvo. Krater ovog vulkana je širok oko 11 km, dok njegovo dno zauzima površinu od oko 50 kvadratnih km. Na samom krateru se mogu pronaći područja šume, pustinje, livade, pa čak i jezera. Dijelovi koji podsjećaju na pustinju prekriveni su pijeskom raznih boja – od čokoladno smeđe, pa sve do svijetle bež, a sve je ovo prošarano slojevima sivog i tamno crvenog pepela.

Kada je Mark Tven stao na ivicu Haleakale, o iskustvu je napisao da se osjeća “kao posljednji čovjek kojeg su predvidjeli na sudnjem danu i kao zaboravljeni ostatak svijeta na pola puta prema nebu.”


Haleakala na polinezijskom jeziku znači “Kuća Sunca”, a da bi se ovo ime shvatilo, potrebno je poznavati legendu koja je među otočanima i dan danas živa.

Legenda o Haleakali, krateru u kojem je nekoć bilo zarobljeno Sunce
Za ostrvljane, Haleakala, krater koji se nalazi iznad oblaka, bio je oduvijek sveto mjesto. Tu su prinosili žrtve Bogu i sahranjivali svoje poglavice. Pored toga, ovaj vulkanski krater je dom i najpoznatije legende.

Prema legendi, nekada je Sunce tako brzo prolazilo iznad Havaja da nikada nije bilo dovoljno vremena da se osuši marama koju bi boginja Hina, majka boga Mauija, tog dana napravila od kore drveta i obojila u dugine boje.  Kada je jednog dana čuo kako se njegova majka žali na Sunce, Maui, poznat kao varalica, osmislio je lukav plan.


Ispleo je veliko uže od kokosovih vlakana i te noći otišao na vrh vulkana gdje je odlučio da napravi zasjedu. Čim su se ujutro pojavile prve zrake Sunca, Maui  je na njih bacio uže i dovukao Sunce u ponor dubok 1000 metara.  Nakon toga, Maui je držao Sunce u zatočeništvu sve dok ono konačno nije obećalo da će ubuduće sporije prelaziti nebom.

Krater u kojem je Sunce bilo zarobljeno od tada se zove Haleakala, Kuća Sunca.

Send this to a friend