Zanimljivosti

Hit destinacija: Žene doniraju uvojke za sedam dana besplatnog ljetovanja

Gradić Avanos Kapadokiji poznat je po keramici i lončarstvu, a u podrumu jedne radnje nalazi se neuobičajena atrakcija. U prostoriji koja izgleda poput pećine, vise uvojci koje je odrezalo više od 16 hiljada žena iz cijelog svijeta. Uz svaki eksponat stoji ime nekadašnje vlasnice, a ponegdje i fotografija.

Turski lončar Galip Körükçü vlasnik je muzeja kose i radnje na spratu. Jednom prilikom opraštao se od drage prijateljice koja mu je kao dar za rastanak ostavila pramen kose kako. Svaka žena koja je čula za tu tužnu priču došla bi do njegove radnje i ponudila mu i svoj pramen. Tridesetak godina kasnije lončar je imao dovoljno kose da može otvoriti muzej i uđe u Ginisovu knjigu rekorda.

Danas žene ne ostavljaju kosu samo iz sentimentalnih razloga, nego i zbog toga što se dva puta godišnje (u jun i decembru) bira deset srećnica koje „osvajaju“ sedam dana besplatnog odmora u Kapadokiji kao zahvalnost za podršku. Srećne dobitnice mogu da učestvuju i na radionicama u kojima ih spretni lončar uči tajnama zanata.

Da biste razgledali muzej, ne morate se nužno “hvatati za makaze”, a odlučite li se na donaciju, dobićete sav potreban alat, uključujući i papir, olovku i ljepljivu traku.

 

2 Komentara na "Hit destinacija: Žene doniraju uvojke za sedam dana besplatnog ljetovanja"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend