Zanimljivosti

Hotel bez gostiju? Ovdje je to moguće

Hotelska industrija u svijetu je u prethodnih godinu bila značajno pogođena pandemijom koronavirusa. Za jedan hotel u Sjevernoj Koreji, s druge strane, ništa se nije promijenilo u odnosu na posljednje tri decenije. On, naime, i dalje ne prima goste.

Hotel Riugiong nalazi se u Pjongjangu i ima čak 105 spratova. Izgradnja ovog zdanja, prepoznatljivog po svom piramidalnom obliku, započeta je još davne 1987. godine, kada je zemljom vladao Kim Il-Sung.

Međutim, danas hotel još nije završen zbog čega je i dalje upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najviša zgrada na svijetu u kojoj niko ne živi.

Vlasti Sjeverne Koreje su odlučile sagraditi ovaj hotel kako bi dokazali svoju superiornost u odnosu na Južnokoreance, koji su pred Olimpijske igre u Seoulu 1988. godine donijeli odluku da izgrade neboder sa 63 sprata.

Plan je bio da novi hotel u Pjongjangu ima čak 3.000 soba i pet restorana na samom vrhu građevine.

Specifičan piramidalni dizajn hotela nije izabran iz estetskih razloga, već praktičnih. Naime, nisu koristili gvožđe u svojim građevinama već samo armirani beton, pa je bilo potrebno da jedna ovako visoka zgrada ima što šire podnožje.

Rad na hotelu je zaustavljen već 1991. godine jer je nakon raspada Sovjetskog saveza zemlja prolazila kroz veliku ekonomsku krizu.

Egipatska kompanija Orascom koja je dovela 3G tehnologiju u Sjevernu Koreju, 2008. godine se obavezala da će staru i oronulu fasadu hotela pokriti staklenim panelima.

Za sada nije poznato da li se i koliko radilo na enterijeru hotela, ali postoji informacija da bi završetak izgradnje Ryugyonga koštao barem dvije milijarde dolara, što je 10 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Hotel od 2018. godine prevashodno služi kao veliki ekran na kojem se emituju državne propagandne poruke, piše Design Taxi.

Send this to a friend