Zanimljivosti

Hram ukrašen živopisnim statuama: Minakši Aman, blago u centru Maduraja

Hiljade živopisnih statua krase stubove jednog od rijetkih hramova koji su posvećeni ženskom božanstvu.

U centru drevnog grada Maduraj leži jedan od najvećih kompleksa hramova u Indiji. Minakši Aman je svetionik za 15.000 ljudi koji svakog dana dolaze na hodočašće u Tamil Nadu.

Posvećen boginji Minakši, inkarnaciji hinduističke boginje Parvati, ovaj hram je jedan od nekoliko vjerskih spomenika posvećenih ženskom božanstvu. Poznata kao boginja s očima ribe zbog savršenog oblika očiju, Minakši predstavlja plodnost i ljubav. Cjelokupan kompleks hramova slavi ljubav Minakši i njenog ljubavnika, Šive.

Hram je simbol dravidske arhitekture, poznate po monumentalnosti i uzvišenim kulama (gopurami) koje su ukrašene živopisnim skulpturama. Hiljade jarko obojenih kamenih statua koje prikazuju životinje, bogove i demone ispunjavaju zidove 14 kula hrama. One se ponovo boje i obnavljaju svakih 12 godina.

Dvorana hiljadu stubova zauzima poseban dio hrama i predstavlja dva niza stubova isklesanih intrigantnim skulpturama.

Hram je prvo izgrađen u VI vijeku, a onda su ga 1300-ih godina uništili muslimanski osvajači. Nakon 250 godina, sveto mjesto je ponovo izgrađeno i nastala je veličanstvena struktura koju danas možemo da vidimo. Prema drevnoj tamilskoj literaturi, hram su prvenstveno izgradili preživjeli s izgubljenog kontinenta Kumari Kandam, mitske kopnene mase u Indijskom okeanu.

Mnogi smatraju da je hram Minakši značajan za južnu Indiju kao Tadž Mahal za sjeverne krajeve Indije.

Send this to a friend