Zanimljivosti

Ima 104 godine, u penziju otišao sa 95 i pokretan je kao mladić

Prosavljeni kardiohirurg Elsvort Verham nedavno je napunio 104. godine, a živahno ide uz stepenice, sređuje vrt, čak ni ne koristi štap za hodanje.

U životu je prošao sve i svašta, uključujući i Drugi svjetski rat, u kojem je učestvovao i radio kao ljekar, a svoje zanimanje je oduvijek volio.

“Znate ono kada ljudi kažu da imaju životni poziv? Ja osjećam da je moj bio ljekarski. Nikada to nisam dovodio u pitanje”, rekao je u intervjuu za Fox News.

Upravo njegov poziv ga je natjerao da realno i izbliza sagleda sve posljedice loših životnih navika, jer je kao proslavljeni hirurg mnogo puta vidio srce, krvne sudove i pluća uništena hranom, pušenjem, nedovoljnom količinom sna i premalo kretanja.

Još prije više od 60 godina, Elsvort je odlučio da promijeni ishranu i svom tijelu podari zdrave namirnice.

Kako se meso tada smatralo hranom bogatom važnim sastojcima, on je odlučio da to lično ispita i uvjeri se. Sproveo je istraživanje i došao do zaključka da proteini iz životinjske masti iz mesa povećavaju nivo holesterola, pa je njegova odluka bila da pređe na vegetarijansku i vegansku ishranu.

Takođe, on svakoga dana spava 8 do 9 sati, a budi se u 5 ujutru. Elsvort vjeruje da je za njega najbolje da jede dva puta dnevno, a za doručak su obavezne integralne žitarice s bademovim mlijekom.

Ostatak dana, ovaj poštovani doktor provodi vrijeme sa porodicom i vježba tako što sređuje svoj vrt, kosi travu i obrezuje ruže i dekorativno žbunje.

Zahvaljujući ovakvom stilu života, Elsvort je prestao da radi operacije tek u 74. godini, čak dvije godine kasnije nego što zakon nalaže, a do svoje 95. je predavao na Univerzitetu i bio mentor mlađim ljekarima tokom velikih operacija, a kada zatreba, priskakao je u pomoć.

I dan danas mu nije potrebna tuđa pomoć, sve radi sam bez problema, vrt uređuje i do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez poteškoća, lift izbjegava, čak se ne oslanja ni na štap.

Penzionerske dane provodi u društvu 14 godina mlađe supruge Barbare, koju je upoznao davne 1948. godine u bolnici u kojoj je radio kao šef hirurgije, a ona bila na praksi za medicinsku sestru.

“Kada sam jednom izašla s njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili”, priznaje Barbara, koja je imala 21. godinu kada je upoznala Elsvorta.

Iz braka dugog 60. godina imaju petoro djece, četiri sina i jednu ćerku, kao i osam unučića.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Djed
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djed
Gost
Djed

Sve ste super napisali, samo ne i da je umro 15.12.2018. godine!!!!
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ellsworth_Wareham

Send this to a friend