Zanimljivosti

Istina o djevojčici koja se bori za spas planete

Ona ima samo 16 godina i Aspergerov sindrom, ali je to nije spriječilo da podigne svoj glas protiv svjetskog problema koji polako ali sigurno prerasta u katastrofu – klimatskih promjena. Greta Thunberg dolazi iz Stokholma i svoju borbu je započela štrajkovanjem školskih časova i govorima u najvećim svjetskim organizacijima, poput UN i TED Talksa.

Magazin Time ju je nedavno uvrstio u listu 100 najuticajnijih ljudi svijeta, a dobila je i nominaciju za Nobelovu nagradu za mir. Greta se nedavno zalagala za borbu protiv klimatskih promjena i u Vatikanu, prilikom čega ju je posjetio i Papa. Njen štrajk školskih časova postao je vid globalnog protesta mladih, priključili su joj se đaci i studenti iz skoro 1.700 gradova u preko 100 zemalja svijeta.

Gretin glas i bunt daleko se čuo, pa su se povele određene spekulacije u vezi kampanje i njene borbe. Naime, njeni roditelji su poznati Šveđani – majka joj je operska pjevačica, a otac glumac. Prema tekstu švajcarskog nedeljnika Weltwoche, Gretin štrajk školskih časova i kampanja započela je u isto vrijeme kada je njena majka, Malena Ernman, izdala knjigu o klimatskim promjenama. Kako se navodi u članku, manje je vjerovatno da je riječ o koincidenciji s obzirom da je prva vijest o Gretinom protestu objavljena na društvenim mrežama od strane Ingmara Rentzhoga, PR menadžera njene majke i to na dan izdavanja knjige. Gretin štrajk je zabilježio profesionalni fotograf i kasnije su te fotografije i video postavljeni na Facebook i Youtube.

Ono što je takođe isplivalo jeste osnivanje eko startapa, fokusiranog na klimatske promjene, pod nazivom “‘We Don’t Have Time”, od strane Rentzhoga. U oktobru 2018. godine on je pozvao Gretu da se priključi omladinskom odboru startapa, te je njen lik i djelo koristio vrlo intenzivno u promotivne svrhe, što mu je donijelo velike finansijske dobitke. Od tada, Gretini roditelji i ona su raskinuli svaki vid saradnje sa Rentzhogom, i negiraju da su imali saznanje o tome da će biti eksploatisana na taj način.

Ove spekulacije desničarski orijentisanih medija su možda nastojala da poljuljaju integritet Gretinih roditelja, ali ono što svakako nisu uspjeli da naruše to je Gretina iskrenost, saosjećajnost i zabrinutost za budućnost planete i svih nas.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Goran
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran
Gost
Goran

Prangija li se?

Send this to a friend