Zanimljivosti

Ivica i Marica su zaista postojali, a istina o njima strašnija je od one u bajci

Priču o Ivici i Marici zna skoro svako dijete na planeti – vještica je živjela u šumi u kućici od kolača gdje je mamila izgubljene mališane obećavajući im slatkiše samo da bi ih nagojila i kasnije pojela. Ipak, istinita priča na osnovu koje je ova bajka nastala, daleko je tragičnija, a zlu sudbinu imala je… pa, upravo vještica!

Braća Grim – Vilhelm i Jakob bavili su se sakupljanjem narodnih priča i legendi. Bajku o “Hansel i Gretel” (u našem prevodu “Ivici i Marici”) objavili su prvi put 1812. godine, ali je njeno porijeklo mnogo starije.

Da situacija bude još neobičnija, čini se da su slavni pisci, zapisujući bajku o vještici i dobroj djeci koja uspijevaju da je nadmudre, slučajno ili namjerno, malo “pobrkali lončiće”. Istorijska priča iza “Ivice i Marice” mnogo je drugačija.

Talentovana pekarka nepravedno optužena

Žena iza lika bezimene vještice koja jede djecu zvala se Katrina Šredering i, naravno, nije bila vještica.

Rođena je 1618. godine na planini Harc na sjeveru Njemačke. Bila je pekarka i to prilično poznata, a specijalitet su joj bili – kolači i slatkiši zbog kojih su je djeca iz cijelog sela obožavala. Prvo ih je pekla za crkvena okupljanja, a potom ih je prodavala na pijaci na seoskom vašaru.

Upravo na jednom od tih vašara upoznala je Hansa Metzlera (u našem prevodu, to bi bio Ivica), lokalnog pekara koji se odmah ludo zaljubio u nju.

Katrina Hansu nije uzvratila ljubav, ali on nije bio spreman da se preda. Nastavio je da joj se udvara, ali se to ubrzo pretvorilo u uznemiravanje i uhođenje, pa je djevojka morala da se odseli.

Druga verzija priče kaže da je Hans zapravo samo htio da ukrade Katrinine recepte i da joj se zbog toga udvarao. Kako bilo, priče se slažu u jednom – djevojka je morala da pobjegne i svoj mali biznis ponese sa sobom.

Kako je nevina djevojka postala opaka vještica? 

Bijesan zbog odbijanja, Metzler je javno objavio da je Katrina vještica, da ju je vidio kako vrača, đavolu prinosi žrtve u vidu sitnih životinja i da je i sam ukus njenih kolača “sotonino maslo”.

Nesrećna djevojka je uhapšena i mučena kako bi priznala da je vještica, ali nije poklekla. Kako protiv nje nisu pronađeni nikakvi dokazi, osim Hansovih optužbi, Katrinu su pustili, ali ostavljenom momku ni to nije bilo dovoljno.

Hans i njegova sestra Gretel (ili Marica) nakon toga su provalili su Katrininu kuću, ubili je i njeno tijelo spalili u peći za pečenje kolača.

Brat i sestra su nakon ovog uhapšeni, ali kako je riječ bila o članovima ugledne porodice uskoro su oslobođeni. Poznato je da je Hansa Metzler umro u Nirnbergu 1660. godine kao bogat i poštovan građanin.

Vijek i po kasnije, ovu priču su od lokalaca čula i zapisala braća Grim.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hans
Gost
Hans

Ništa čudno. Hans i Gretel Metzler su bili Lužički Srbi, ali i to je dovoljno da ih lažno optuže i od žrtve naprave krivca.

...
Gost
...

Pa sad koliko ovo veze ima sa pricom????
Glupost

Send this to a friend