Zanimljivosti Nema veze sa drogom

Jeste li čuli za morski kokain?

Jeste li čuli za morski kokain?

Totoabu, veliku ribu koja živi u Kalifornijskom zalivu, nazivaju morskim kokainom zbog ogromne cijene koju su za njen mjehur spremni platiti Kinezi na crnom tržištu.

Skuplji od zlata, riblji specijalitet posebno se cijeni u kineskoj medicini i smatra se da može izliječiti artritis. Mračna strana izlova totoabe jeste nestajanje druge vrste, s kojom dijeli stanište.

Zbog totoabe nastradala je i vaquita, kalifornijska morska svinja, najmanja na svijetu. Ribari hvataju totoabu služeći se ilegalnim mrežama, a kako su morske svinje i totoabe otprilike iste veličine, i one nastradaju.

Svjetski fond za prirodu meksičku je vladu još prije nekoliko godina upozorio da zabrani ribolov unutar staništa morskih svoja u Kalifornijskom zalivu, ali to se nije dogodilo. Danas ih je preostalo manje od deset, a u narednih godinu dana mogle bi potpuno nestati.

Morska svinja preslatko je stvorenje, dugo oko četiri i po metra. Zbog specifičnih očiju koje podsjećaju na kravlje, Španci ih i zovu “kravice”.

Aktivisti upozoravaju da je korijen problema u pohlepnim kartelima, siromašnim ribarima i korumpiranim zvaničnicima zbog kojih simpatična kravica nema nikakve šanse.

4

avatar
1000
2
2
0
 
4
BooStrašnodomaćicaIzazvana
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Strašno
Gost
Strašno

Jadne životinje s nama. Gori smo od tiranosaurusa reksa.

Boo
Gost
Boo

Tiranosaurus rex ili bilo koja druga grabljivica lovi kako bi se prehranila, jedino je čovjeku svojstveno da lovi iz zadovoljstva ili bahatosti, pohlepe.

Izazvana
Gost
Izazvana

Ja bogami mislila da je to neki naš, crnogorski, izum.

domaćica
Gost
domaćica

Brži jezik od pometi 😀

Send this to a friend