Zanimljivosti

Jezero se razbilo u paramparčad i izgleda nestvarno

Polarni vorteks je jezero Mičgen cijele zime držao zaleđenim. Ovaj fenomen koji donosi ekstremno niske temperature je doveo do toga da je u Čikagu zimus bilo i -30 stepeni Celzijusa zbog čega su se na jezeru formirale sante leda.

S dolaskom proljeća led je počeo da se lomi i dobili smo prizor koji više liči na preskupu holivudsku animaciju nego na realnu pojavu. Voda ispod leda potiskuje sante na površinu i dok se lome one stvaraju nestvarne oblike.

Normalno je da su ljudi momentalno poželjeli da ovjekovječe ovaj fenomen na fotkama, ali američka oblaska straža je upozorila da bi led trebalo posmatrati s bezbjedne daljine jer je jako opasno stajati ili hodati po nestabilnoj površini.

Ovo nije prvi put da se Majka priroda poigrala sa jezerom Mičigen. Fotografi iz cijelog svijeta prate šta se na njemu dešava već godinama.

Jezero Mičigen je jedino Veliko jezero koje je cijelom površinom na teritoriji Sjedinjenih Država, budući da se sva ostala dijele s Kanadom. Jezero ima površinu od 57.750 km², što ga čini najvećim slatkovodnim jezerom u SAD i 5. najvećim jezerom na svijetu. Najveća dubina jezera iznosi 281 metar.

Send this to a friend