Zanimljivosti niko ne zna zašto

Jezero u Indiji postalo ružičasto, stručnjaci nemaju objašnjenje

Jezero u Indiji, staro više od 50.000 godina, postalo je ružičasto, a stručnjaci još nemaju objašnjenje zašto se to dogodilo.

Jezero Lonar u državi Maharaštra iznenada je promijenilo boju prije nekoliko dana na iznenađenje ljudi koji žive u okolini. Stručnjaci smatraju, navodi CNN, da bi uzrok mogao biti povećanje saliniteta vode, procenat algi ili kombinacija ta dva faktora, kao što se to dogodilo s Velikim slanim jezerom u Juti ili jezerom Hilijer u Australiji.

Gajanan Karat, lokalni geolog, rekao je u videu objavljenom na Tviteru turističke organizacije Maharaštre, da se to dešavalo i ranije, ali da nije bilo tako izrazito.

“Izgleda kao da je jezero crveno ove godine zato što je porastao salinitet”, rekao je on i dodao da se količina vode u jezeru smanjila, porastao je salinitet i to je uzrok tih promjena.

Karat je napomenuo i da naučnici istražuju prisustvo crvenih algi i da li je to uzrok promjene boje vode. Uzorci su poslati u nekoliko laboratorija, rekao je, i “kad to bude proučeno, tek tada ćemo biti u prilici da sa sigurnošću kažemo zašto je voda u jezeru postala crvena”.

Jezero, koje se nalazi oko 500 kilometara od Mumbaja, nastalo je nakon pada meteorita na Zemlju prije oko 50.000 godina. Naučnici širom svijeta ga godinama istražuju, a vremenom je postalo i popularna turistička atrakcija.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
HarisPedja *
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Haris
Gost
Haris

Dvije kante farbe i eto ga.

Pedja *
Gost
Pedja *

Strucnjaci iz Indije se nisu obratili Zeljku Mitrovicu , sve bi im pojasnio .

Send this to a friend