Zanimljivosti

Kako bi zvučao engleski kada bi se svi samoglasnici uvijek izgovarali isto

Engleski je zaista čudan jezik. Njegova pisana verzija sadrži slova koja se mogu izgovarati na nekoliko različitih načina u zavisnosti u kojim riječima se nalaze. Iz tog razloga je ljudima koji ga uče potrebno dosta godina da usavrše govorni jezik.

To posebno upada u uči stanovnicima naših krajeva budući da u našem fonetskom pismu važi pravilo „jedan glas – jedno slovo“.

Kako bi ilustrovao ovaj fenomen, američki kompozitor, reditelj i pisac pod imenom Aron Elon je odlučio da napravi mali eksperiment. Naime, on je prikazao primjer u kome samoglasnici dobijaju različit izgovor kada se nalaze u različitim riječima.

Prvo je izabrao jedan izgovor slova A i nastavio da ga tako izgovara u bilo kom kontekstu, a onda je isto učinio i sa ostalim samoglasnicima.

Što je duže nastavio da priča, to je zvučao sve smješnije. Na kraju je snimio svoj eksperiment, a kao dodatak je u videu izdeklamovao čuveni Šekspirov „biti ili ne biti“ (to be or not to be) monolog iz tragedije Hamlet.

Korisnici Youtube mreže su pozitivno reagovali na ovaj zabavni eksperiment, a mnoge šaljivdžije među njima su izjavile da Aronov novi govorni engleski ne zvuči puno drugačije od škotskog dijalekta.

Send this to a friend