Zanimljivosti Pod vrelim pijeskom ili u skrovištima od kamenih formacija

Kako izgleda život ispod zemlje

Pogledajte kako izgleda život zajednica koje su mjesto za život pronašle ispod zemlje

U početku su to bila primitivna skloništa od nepovoljnih vremenskih uslova ili grabljivica. Vremenom su mjesta pod zemljom postala prava mala naselja, a neka od njih su se zadržala do danas.

MATMATA, TUNIS

U nepristupačnim i ne tako pitomim dolinama regije Djebel Dahar na jugu Tunisa, ljudi već vjekovima žive u podzemnim kućama koje ih štite od vrelih ljetnjih temperatura i vjetrova tokom zimskih mjeseci.

ŽONGDONG, KINA

Na 1.800 metara iznad nivoa mora nalazi se seoce do kog može da se stigne jedino jednočasovnim planinarenjem. Na ovom nepristupačnom mjestu jedna zajednica, od osamnaest porodica, odnosno oko 100 stanovnika, se bori da preživi.

GVADIKS, ŠPANIJA

U južnoj Španiji, kamene formacije su u početku služile kao zaštita od jakih oluja i od životinja grabljivica. Kasnije su poslužile za zaštitu od religioznih i rasnih progona. Sada su ove strukture dom jedinstvenim, tihim, ponosnim zajednicama koje su zamijenile savremeni život za mirnu usamljenost planine.

KUBER PEDI, AUSTRALIJA

Kuber Pedi se nalazi na jugu Australije, tačnije 846 kilometara sjeverno od Adelajda, osnovali su Aboridžini 1915. godine, a njegovo ime u prevodu znači “rupa bijelog čovjeka.”

Send this to a friend