Zanimljivosti

Kako je izgledao ugovor o radu u bivšoj Jugoslaviji

U vremenu kada su mnoga prava ugrožena, socijalni status sve teži, isplivavaju slike prošlosti koje podsjete da i danas sve može biti drugačije, bar približno kao tada.

Facebook stranica “Sarajevska sehara” objavila je fotografiju kako je izgledao ugovor o radu iz 1964. godine u bivšoj Jugoslaviji.

Riječ je o ugovoru za titogradsku fabriku građevinskih mašina i gvozdenih konstrukcija “Radoje Dakić” iz ’60-ih godina prošlog vijeka.

Obezbijeđen stan od dana zasnivanja radnog odnosa, plaćeni troškovi za odvojen život od porodice, putni i selidbeni troškvi samo su neke od stvari o kojima radnici danas mogu da sanjaju. Ili su rijetki u prilici da takvo nešto dobiju od svog poslodavca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Takve ugovore mogu da dobiju samo privilegovani pojedinci a ne vecina radnika. Obicno takve privilegije imaju politicari i mali broj ostalih strucnjaka. Na sceni je liberalni kapitalizam u kome je glavni cilj izvuci maksimum iz radnika uz ogranicavanje njegovih prava. Jedino je bitan profit , a sve drugo je u drugom planu.

Realan
Gost
Realan

Trenutno slicne uslove ima samo policija ,oni su jedini koji jos uvjek dobijaju stanove .

Bar
Gost
Bar

A sad radimo preko agencija konstantno na vagu dovoljno je da ti gazda kaze nesvidjas mi se nemoj vise na posao dolazit i tu se zavrsavaju sva radnicka prava , a stan niti mozes dobit niti zaradit ,jos uvjek zivimo u nasledjenim roditeljskim stanovima a neznam dje ce zivjet nasa djeca

MSC
Gost
MSC

Ovo nije ugovor, već obavjestenje!!! Ugovor je bio i sad je drugačiji!

Antijugosloven
Gost
Antijugosloven

Kad se raspala, Juga je ostava 22.000.000.000 (dvadeseetdvijeMILIJARDE) dolara duga?
Eto odakle dug.
Po raspadu, Crnoj Gori je, sukcesivno pripao dio ovoga duga, nešto dvije milijarde i dvjesta miliona.
A Crna Gora bi danas sa tim parama mogla da kupi stanova i stanova.
Da podijeli trinaestih plata.
E te dugove koje je Juga tj. naši preci napravili, smo mi vratili.
Demagogija.

Morpheus
Gost
Morpheus

A jel ti znas koliko ne znas?

Definicija
Gost
Definicija

Socijalizam dobar, kapitalizam loš.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Gradjani moji sada imamo demokratsku vlast i za ovo smo se borili poslednjih skoro 30g. I evo nam ga neoliberalni kalitalizam i slobodno trziste samo mi nemamo sta da ponudimo a sve nam treba(sta mislite u kom pravcu ce novac otici). Kome nije jasno nekoa izgugla kako izgleda 10$ i prouci lik i djelo covjeka sa novcanice mozda ce mu… Više »

Njegos
Gost
Njegos

Ali to.nama nije bilo bitno nego ko.je kakve nacije i.vjere pa neka zivimo kako zivimo

Japanac
Gost
Japanac

U pitanju je radno mjesto htz referenta. To su u stvari bili radnici udbe kao sto su i danas. Inace tih godina se masovno islo u pecalbu u njemacku i situacija je bila daleko od bajkovite. Mnogi radnici su posli u penziju bez rijesenog stambenog pitanja i cio svoj radni vijek su bili podstanari !

Bazinga
Gost
Bazinga

Aj ti u Japan pa tamo prosipaj prazne priče, iz šupljeg u prazno.

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Japi: A danas svi radnici odlaze u penziju sa stanom?

gost
Gost
gost

Kako si ti pametaaaan.

Bazinga
Gost
Bazinga

Mnoge bi Jugoslovene iznenadila emisija “Kako Hrvati peru srpske pare” sa Domagoj Margetićem, piscem knjige”Krvave balkanske milijarde”. Jugoslavuja je još uvjek jaka sila od koje se svi plaše, zato je i tako loše prošla.

samoupravljač
Gost
samoupravljač

Tako nešto sanjamo trideset i nešto godina

Nk86
Gost
Nk86

Nema vise komunjara hahhahaha

Zbiri
Gost
Zbiri

Ovakve.ugovore su mogli da dobiju dokazani spijuni, iz generacije u generaciju. Inace ovakvi ugovori nijesu bili “dostupni” za ostali narod !

Konik
Gost
Konik

Za običnog Cojeka dobar zivot za funkcionere Jos bolji ,a danas za običnog Cojeka katastrofa a za funkcionere nekadasnje tatine sinove ljepota

mark
Gost
mark

Tad je stan poklanjalo preduzece,a danas ko radi u malo jacu firmu,kupi stan na kredit i radi za banku cijeli zivot…. Nije nam valjao taj sistem pa zato danas uzivamo da gledamo par familija koje nam sve uzese!

Send this to a friend