Zanimljivosti Vraćamo se u četrdesete godine prošlog vijeka

Kako je nastao mit da šargarepe poboljšavaju vid?

Istina je da ako jedete mnogo šargarepe, vaša kože može postati narandžasta (tačnije, više žuta), a ovo je u medicini poznato kao xanthaemia. Isto tako, istina je da mrkva ima pozitivan uticaj na zdravlje vaših očiju jer je puna beta-karotena, organskog jedinjenja kojeg, zavisno o potrebi, naš organizam pretvara u vitamin A.

Ali… uprkos tome što su vam roditelji (vjerovatno) govorili kada ste bili mali i kao što ćete i vi govoriti ili već govorite svojoj djeci da šargarepa poboljšava vid – to ipak nije istina. Mit o tome da šargarepa može poboljšati vid je nastao u Drugom svjetskom ratu, a izmislili su ga Britanci kako bi zavarali naciste.

Šargarepe su vjekovima bile povezane sa zdravstvenim prednostima. U srednjem vijeku, vjerovalo se da liječe sve, od polno prenosivih bolesti pa sve do zmijskog ujeda. Ali sa vizijom su postale povezane tek u Drugom svjetskom ratu, u vrijeme kada su nacisti svakodnevno bombardovali London.

Poznati britanski piloti, poput Džon “Cats’ Eyes” (Mačje oči) Kanigama, su u svojim lovcima počeli obarati znatno više nacističkih bombardera i prije nego što stignu do Londona – i to čak po mraku, što je do tada bilo poprilično teško i gotovo nemoguće izvesti. Vijest se širila brzo, a British Royal Air Force RAF je morao odgovoriti javnosti na pitanje ‘kako?’, a pri tome sakriti pravu istinu.

RAF se oglasio, a za naglo poboljšanje vida (čak i noću) su optužili šargarepe. Oni su tvrdili da njihovi piloti jedu velike količine tog povrća koje su im znatno poboljšava vid.

Ali šargarepe nisu imale veze sa pravom istinom.

Royal Air Force je obarao više nacističkih aviona zbog nove tehnologije koju su tajno razvijali – radara. Prve radare Airborne Interception Radar AI, su počeli koristiti 1939. godine, a on je mogao detektovati neprijateljske bombardere i prije nego stignu do Engleskog kanala. Naravno, ovu moćnu novu tehnologiju su krili od nacista – i jednostavno sve svalili na šargarepe.

Na ovu propagandu nisu nasjeli samo nacisti, već i sami Britanci. Uskoro su počeli masovno da uzgajaju i jedu šargarepu kako bi i sami bolje vidjeli tokom noći. Širom Velike Britanije su se organizovala takmičenja u pravljenju jela od šargarepe, pisali su se kuvari u kojima su se nalazila isključivo jela od šargarepe, a čak je i Volt Dizni napravio nekoliko crtanih filmova koji su promovisali ovo povrće.

Kako vam šargarepa zaista može pomoći?

Iako je britanska propaganda stvorila mit o tome da šargarepe mogu značajno poboljšati vid, moderna nauka nam kaže kako oni i nisu bili baš toliko daleko od istine. Iako od njih nećete bolje vidjeti, šargarepe će ipak pozitivno djelovati na cjelokupno zdravlje očiju.

Važan su izvor Vitamina A, a ekstremni nedostatak ovog vitamina može uzrokovati sljepoću. U zemljama u razvoju, nedostatak vitamina A je trenutno vodeći uzrok sljepila. Nedostatak vitamina A takođe može dovesti do Xerophthalmie, stanja u kojem oči više ne mogu proizvoditi suze, postaju suve, kapci natečeni, a ponekad čak i pojavljivanje čireva na rožnjači.

Šargarepe sadrže i antioksidans lutein. Hrana bogata luteinom poveća gustoću pigmenta u makuli (ili žuta mrlja, zona na mrežnjači oka koja nosi najveći broj čulnih ćelija), a veća gustoća pigmenta u makuli znači smanjen rizik od makularne degeneracije koja vodi do sljepila. Osim šargarep, lutein se nalazi i u spanaću, kelju…

Međutim, ako vaši problemi s vidom nisu povezani sa ovim simptomima, vitamin A neće poboljšati vid bez obzira koliko šargarepe jedete.

Send this to a friend