Zanimljivosti

Kako je nastao okrugli sto, sinonim za pregovaranje i diplomatiju

Najvažniji pojam diplomatije i ravnopravnosti sagovornika, okrugi sto, nastao je na tlu današnje Srbije, u Sremskim Karlovcima, u kraju zvanom Švapska. Bilo je to daleke 1699. godine, prilikom sklapanja Karlovačkog mira, kojim je okončan dugotrajni rat između Turske i Austrije.

Predstavnici Otomanskog carstva i hrišcanske alijanse, koju su činile Austrija i njene saveznice Venecija, Poljska i Rusija, uz posredovanje Engleske i Holandije, potpisali su dokument nakon 72 dana pregovaranja. Pregovori su bili toliko naporni da je mletački poslanik tokom njih umro i njegov grob se nalazi u dvorištu kapele. Sve delegacije su u vijećnicu (improvizovanu baraku), podignutu na ničijoj zemlji, ulazile istovremeno i na poseban ulaz, kako niko ne bi bio počastvovan što je ušao prvi, ili pak zapostavljen, ako bi ušao posljednji. Nisu mogli da se dogovore u vezi s tim ko će sjesti na čelo stola, pa su pregovori odlagani dok nije napravljen okrugli sto, prvi put tu upotrijebljen u svrhu pregovora i od tada se koristi kao termin u diplomatiji.

„Današnju Kapelu Gospe od Mira u Sremskim Karlovcima podigli su, u spomen na Karlovački mir, ovdašnji katolici 1817. godine, a u protekla dva vijeka, kao izraz želje za mirom, o njoj brinu ljudi raznih konfesija”, rekao je mjesni župnik iz Karovac, Ivan Rajković.

1 Komentar na "Kako je nastao okrugli sto, sinonim za pregovaranje i diplomatiju"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend