Zanimljivosti

Kako je njemačko selo završilo u Argentini?

Upoznajte La Kumbresitu, skriveno seoce u argentinskim brdima, koje je poznato i kao mala Njemačka.

U šetnji La Kumbresitom ćete zapaziti znakove na ulicama na njemačkom jeziku, primijetićete da glavni dio menija u restoranima zauzimaju šnicle i gulaš, kao i domaći kisjeli kupus. Većina se osvježava bavarskim pivom. U kafićima je glavni specijalitet štrudla s jabukama. Primijetićete i da lokalci žive u drvenim kabinama, kao i da većina govori njemački jezik. Na ulazu u selo će vam dobrodošlicu poželjeti sat kukavica.

Sasvim neobično iskustvo, pogotovo zato što se jedno ovakvo naselje nalazi usred Argentine.

La Kumbresita, smještena u brdima i na nekoliko sati vožnje od Kordobe, predstavlja jedinstveno švajcarsko-njemačko selo. Iz svih krajeva Argentine dolaze u La Kumbresitu da uživaju u ovoj viziji male Njemačke.

Iako je ovo selo neporecivo kič, unutar njegovih zidina se krije neuobičajena istorija.

Jedna od stanovnica La Kumbresite, Ingrid Kabdžolski otkriva priču koja se krije iza ovog njemačkog sela usred Argentine. Njeni baka i djed su osnovali ovo selo kad su 1932. godine migrirali iz Berlina u Buenos Aires, gdje je Helmut Kabdžolski radio za Simens. Porodica je željela pravi porodični dom, a nisu bili oduševljeni plažama blizu argentinskog glavnog grada. Nedostajale su im planine i jedan poseban grad koji su redovno posjećivali, Garmiš-Partenkirhen u Bavarskoj. Porodica Kabdžolski je dugo tražila savršenu lokaciju i nakon dugog puta naišli su na dolinu Kalamućita i mjesto koje je bilo idealno za La Kumbresitu. Bez puteva, bez vegetacije, samo kameniti putevi i vodopad.

Tako su 1934. godine kupili 500 hektara zemlje i počeli svoju misiju izgradnje njemačke idile u Argentini. Napravili su vikendice u bavarskom stilu i alpske brvnare. Prijateljima su prodavali parcele pod uslovom da bilo šta što izgrade bude u švajcarsko-njemačkom stilu. Čak su izgradili i puteve koji povezuju ovaj grad sa ostatkom zemlje. Svoju novu oazu za odmor su uljepšali sadnjom hiljadu stabala smreke i bora, koje su neuobičajene za ovaj dio Argentine. Kad je počeo rat, porodica Kabdžolski nije mogla da se vrati u Njemačku, jer je Ingridina baka bila polu-Jevrejka. To im je pravilo probleme i u Buenos Airesu. Zato je Helmut morao da napusti posao i cijela porodica se preselila u La Kumbresitu.

Danas oko 1.500 ljudi živi u La Kumbresiti. Ingrid Kabžolski je otvorila Helmuts, lokalni bar, koji je pretvorila u malo svetilište svojim predacima sa izblijedjelim fotografijama koje dokumentuju njenu neobičnu porodičnu istoriju. Ingrid smatra da je veoma važno da očuva uspomenu na baku i djeda, jer ovo mjesto ne bi postojalo da nije bilo njih. Nakon što su prodali zemlju svojim prijateljima i porodici, porodica Kabdžolski je vrata svog sela otvorila za sve ljude koji su željeli svoje parče raja, pa se tako u La Kumbresiti danas osjećaju uticaji Belgijanaca, Austrijanaca, Mađara i Švajcaraca.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend