Zanimljivosti

Kako ljudsko tijelo izgleda poslije 55 sati u vodi

Sjećate se kad smo bili mali kako su nam roditelji govorili da moramo da izađemo iz mora kad nam se smežuraju prsti? Ni oni nisu mogli da zamisle kako zapravo ljudsko tijelo izgleda poslije punih 55 sati u vodi.

Fotografije holandskog plivača Martena van der Vejdena obilaze svijet, nakon opasne avanture u koju se upustio. Ideja je bila da prepliva čitavih 200 km sa malim pauzama, kako bi prikupio novac za istraživanje kancera, s kojim se i sam svojevremeno suočio.

Za 55 sati uspio je da prepliva 163 kilometara, a mada nije ispunio svoj cilj, skupio je četiri miliona dolara, što je ogroman uspjeh. Doček je bio vrlo dirljiv, a dok su ga unosili u kola hitne pomoći, ljudi nisu mogli da ne primijete njegovu kožu poslije toliko vremena u vodi.

“Zgužvani” tabani, “slijepljeni” prsti, koža kao rastopljena…

Mnogi su se naježili pri pogledu na tijelo humanog plivača.

Martinu Van der Vejden je na samom početku karijere, kad je imao samo 19 godina, dijagnozirana leukemija. Prognoze nisu bile dobre, ljekari su sumnjali da će tako mlad čovjek uspjeti da se izbori s tom teškom bolešću. Međutim, Van der Vejden im je pokazao kakav je borac. Uspio je da se oporavi i samo dvije godine kasnije se vrati u bazen. Čak je ponio zlato Olimpijskih igara 2008.

Nastavio je da pomjera sopstvene granice, a novi poduhvat je zbog cijele priče imao poseban značaj.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend