Zanimljivosti

Kako nove tehnologije mijenjaju svakodnevni život

Nenad Milanović, CEO Coing za Nedeljnik procjenjuje da će sljedeću veliku promjenu predstavljati samovozeći automobili.

“Upotreba novih tehnologija drastično mijenja navike u svakodnevnom životu. Kako dio godine provodim u SAD i Britaniji, a dio u Srbiji, vrlo lako uočavam te promjene.

Pođimo, recimo, od toga da je potreba da danas nešto lično kupite u prodavnici u SAD gotovo nestala. U praksi odlazim u prodavnicu samo kada hoću da izaberem svježe ulovljenu ribu, sve ostalo je standardizovano metrikama kvaliteta i klase, pa vrlo rado prepuštam dostavljaču da sve izabere za mene. U Americi se, na neki način, vodi rat na tržištu online trgovine, a jedan od najvećih igrača na ovom terenu je – Amazon, kog mi uglavnom znamo kao platformu za kupovinu knjiga, a on je daleko više od toga. Amazon danas u svojim skladištima ima 45.000 robota koji mu omogućavaju da automatizuje dobar dio procesa prodaje i bude brži od konkurencije, a polovina američkih domaćinstava ima člansku kartu loyalty programa ovog retailera.

Online kupovina je promijenila i navike trgovaca. Danas je standard tzv. free return. Recimo, kad kupujete obuću, prodavac vam šalje veličinu koju vi procijenite da vam odgovara, a ukoliko se ispostavi da vam treba drugi broj, on vam šalje novi par, bez naplaćivanja. Ako ni taj drugi par ne odgovara, retailer će vam poslati novi. Kada konačno izaberete odgovarajući, treba da vratite preostala dva para u roku od 30 dana. Naravno, i dalje možete da vratite sva tri para i da vam novac bude refundiran.

Online retail trendovi utiču na laganu smrt tržnih centara koji su ranije bili centri za socijalizaciju, a danas su neki od njih prazni i napušteni. To su bila mjesta gdje idete u bioskop, pa onda da jedete, prošetate i kupite nešto. Danas streaming servisi, poput Netflixa, ubijaju prihode bioskopima, pa manjak njihovog prometa utiče na restorane i na prodavnice. To što u Srbiji bilježimo rast broja shopping molova govori da investitori ne očekuju skoru disrupciju tradicionalnih retail poslovnih modela. Ali edukacija našeg društva u korišćenju elektronskih platnih sredstava bi uticala na promjene u ovom segmentu tržišta.

Svaki tehnološki napredak donosi niz promjena u svakodnevnom životu.

Procjenjujem da će sljedeću veliku promjenu predstavljati samovozeći automobili. Postojanje samovozećih automobila će ukinuti potrebu za posjedovanjem sopstvenog vozila. Plaćaćemo pretplatu i koristićemo mreže automobila jer će biti jeftinije. Nećemo morati više da mislimo o parkingu ni održavanju, registraciji, osiguranju. Kada se naša vožnja završi, taj automobil će otići po nekoga drugog i obezbijediti vožnju. Kada idemo kući, nazad će nas prevesti neka druga jedinica iz mreže koja je u momentu našeg pick-up zahtjeva blizu. Nestanak potrebe za parkingom će omogućiti urbanim sredinama da parking prostor pretvore u nešto drugo. Kada nema potrebe za prevozom, automobili će se sami parkirati negdje izvan grada gdje će istovremeno i puniti svoje baterije i biti održavani u centralizovanom maniru koji reže troškove. Naravno, mnogi ljudi koji žive od upravljanja prevoznim sredstvima biće na udaru.

Kao i u svakoj revoluciji, nekome bude bolje, a neko zbog toga ispašta”.

Send this to a friend