Zanimljivosti

Kako se ljudsko lice mijenjalo kroz evoluciju, šest miliona godina u 90 sekundi

Džon Gurš je paleoumjetnik koji je na osnovu proučavanja fosila, a koristeći različite tehnike skiciranja, stvorio prikaz evolucije ljudskog lica.

U nešto više od minut i po on je spakovao sve promjene koje je naš lik pretrpio za posljednjih šest miliona godina, a detalji istraživanja koje je sproveo objavljeni su u knjizi “Oblikovanje čovječanstva”. Da bi predstavio istoriju čovječijeg lika, Gurš se koristi znanjima iz nauke i umjetnosti, ali i maštom.

Njegov video u javnosti je izazvao brojne polemike, kako među naučom zajednicom, tako i među laicima. Jedni su ga hvalili za poduhvat, dok su mu drugi čak i zamjerili da je napravio rasistički portret čovjeka.

“Ne razumijem zbog čega se preskače s ranog čovjeka na bijelca? Zar nije trebalo da se pojavi i čovjek afričkog porijekla budući da je bijela rasa izvedena? Moglo se čak i ostati na čovjeku Afrike”, napisano je u komentarima.

Ima i onih koji su pokušali da odbrane Gurša, ističući da se “u našim korijenima krije i neandertalac, tako da nema smisla ubacivati i čovjeka afričkog porijekla”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Popaj
Gost
Popaj

E kakvi smo mi majmuni i dan danas

Alibabac
Gost
Alibabac

Ma dajte molim vas, nije moguće dati objašnjenje kako se rađa najmanja ameba danas…. Kakav niz bio informacija dovodi do najprostijeg organizama

Hydra
Gost
Hydra

Ovo je ovako fino za vidjet,ali problem je sto se covjek nije evolucijom razvio od majmuna nego je stvoren genetskim inzinjeringom,mijesajuci DNK majmuna I vrste koja nas stvorila.

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Problem je sto fale prelazne forme. Obrtite paznju na lik u 28 sekundi (majmun) videa i 35 sekundi (covjek).

calabria
Gost
calabria

Evolucijska teorija je gnusna laz satanistickih struktura koje vladaju svijetom kako bi se diskreditovao istinski sadrzaj biblije i time ,Bog tvorac gurnuo u drugi plan.

Send this to a friend