Zanimljivosti Zagađeno Sibirsko jezero

Kako su ruski Maldivi postali otrovna neprirodna ljepota

Mirna voda tirkizne boje magnet je za sve one koji žude za savršenom fotografijomna Instagramu. Ali “novosibirski Maldivi”, kako su prozvani na društvenim mrežama, nisu nikakva prirodna ljepota, već vještačko jezero sa zagađenom vodom.

Sibirsko jezero, koje je postalo veoma popularno za fotografisanje, zapravo je veoma otrovno vještačko jezero napravljeno da bi se u njega izbacivao pepeo iz obližnje elektrane koja radi na ugalj.

Iz termoelektrane upozoravaju da jezero nije bezbjedno za plivanje.

Voda je prepuna hemikalija koje mogu izazvati ozbiljne probleme na koži, saopštili su iz sibirske kompanije za proizvodnju struje.

“Prošle nedjelje pepeo koji smo izbacili u Novosibirsk TEZ-5 postao je zvijezda na društvenim mrežama. Ali ne smijete da plivate u kolektoru za pepeo jer je voda visoko bazna zbog soli kalcijuma i drugih oksida metala koji se u njoj rastvaraju. Kontakt takve vode sa kožom može da izazove ozbiljnu alergijsku reakciju”, upozorili su iz kompanije.

Ističu da je dno jezera blatnjavo, tako da je izlazak iz njega gotovo nemoguć.

Zbog ozbiljnosti situacije i sve većeg broja posjetilaca koji dolazi na “novosibirske Maldive”, upozorenje je objavljeno velikim slovima. Kako kažu, najveći rizik je ukoliko se upadne u vodu tokom pravljenja selfija.

Voda je dobila spektakularnu tirkiznu boju zbog dubine jezera i raznih okisda metala koji se u njoj rastvaraju.

Međutim, ljudi su uprkos upozorenju nastavili da dolaze na jezero i poziraju za Instagram – od slikanja na obali, do leškarenja na jednogoru na naduvanje.

Send this to a friend