Zanimljivosti Lombardija, Italija

Kao da pluta: Zamak Scaliger iz 13. vijeka

Sirmione se smjestio na jugu jezera Garda, na polovini puta između Breše i Verone, što ga čini idealnom polaznom tačkom za istraživanje Lombardije. Takođe, u blizini je i zabavni park Gardaland, do kog treba manje od pola sata autom.

Istorijski gradić nalazi se na malom poluostrvu koji dijeli donji dio jezera Garda. Od drevnih je dana Sirmione obožavano mjesto bogataša iz susjedstva.

Kao idealno mjesto za život prepoznala ga je i slavna sopranistkinja Marija Kalas, a taj je gradić na duguljastom poluostrvu nadahnuo književnike poput Stendala i Getea zbog svoje ljepote, uskih kamenih uličica i romantičnog ugođaja.

Sirmioneom dominira zamak Scaliger, koji je sagradila porodica po kojoj je dobio ime u 13. vijeku. Dobro je očuvan, a zbog specifičnog načina gradnje izgleda kao da plovi na jezeru.

Impozantne kule i pješački mostovi podno njih, stvaraju vizuru koja se ne zaboravlja. Pećine Catullus (Katul) takođe su jedna od atrakcija. Kraj ruševina te drevne rimske vile i malog muzeja smjestili su se maslinici i plaža s brojnim restoranima i kafićima.

Send this to a friend