Zanimljivosti

Kao kod Hičkoka, papagaji zauzeli cio grad

Mir jednog gradića u Australiji, sa nešto više od 20.000 stanovnika, narušila su jata i jata bijelih kakadua. Naime, papagaji su zauzeli cio grad Novru.

Fotografije i video snimci ovog neobičnog događaja obišli su svijet, a mnoge su začudili prizori velikih papiga kako stoje na javnoj rasvjeti, hodaju po dvorištima i krovovima, te kopaju po smeću tražeći hranu.

Novrani već godinama dijele svoj gradić s neobičnim novopridošlim stanovnicima kojima, čini se, sve u tom gradu savršeno odgovara.

“Stvorili smo im savršeno stanište i čini se kako su to papige odlučile da iskoriste”, rekao je jedan akademik sa južnoaustralijskog univerziteta još 2018. godine, te dodao kako je urbanistički plan najveći problem, piše Oddity Central.

Izloženi travnjaci i dostupni izvori pitke vode privukli su hiljade kakadua u Novru, a budući da je riječ o zaštićenoj životinjskoj vrsti, građani tog gradića ne mogu da učine mnogo po tom pitanju, osim da posmatraju kako im papagaji sjede po kućama, automobilima i travnjacima.

Dok se ptice bezobzirno baškare, stanovnici su potpuno nemoćni.

Send this to a friend