Zanimljivosti

Kineski naučnici uspješno klonirali prve majmune

Foto: Screenshot

Dva makaki majmuna – nazvana Zong Zong i Hua Hua – rođena su prije osam i šest nedjelja u laboratoriji u Kini. Ipak oni nisu obični majmuni, već prvi koji si klonirani i nevjerovatno su slični jedan drugom.

Ova dva majmuna prvi su primati uspješno klonirani uz pomoć tehnike koja je stvorila ovcu Doli. Ta tehnika podrazumijeva korišćenje jedne ćelijske nuklearne transmisije i podrazumijeva prenošenje DNK ćelijskog nukleusa u doniranu jajnu ćeliju, a ona se potom razvija u embrion.

Takođe, prethodni rad se oslanjao na razdvajanje embriona, što je isti fenomen koji se dešava kada se rađaju blizanci, a može proizvesti samo četiri potomstva.

Zong Zong i Hua Hua nastali su nakon čak 79 različitih pokušaja, a naučnici su koristili različite tehnike.

Nekoliko, u prvi mah, uspješnih pokušaja kloniranja, završavalo se loše, pošto su majmuni koje su “proizveli” koristeći odrasle ćelije, preživjeli samo nekoliko dana.

Ono što naučnicima ide na ruku jeste to da ovo kloniranje može donijeti stvaranje mnogo identičnih majmuna, koji će biti korisni u naučnim i medicinskim istraživanjima.

“Ovo će stvarati prave modele ne samo za genetski bazirane bolesti mozga, već i za rak, imunološke i metaboličke poremećaje i omogućiti nam da testiramo efikasnost ljekova za ove uslove prije kliničke upotrebe”, kaže za Independent Kiang Sun, kineski naučnik glavni u timu koji je sproveo ovo istraživanje.

Ipak pitamo se da li će naučnicima sada biti lakše da kloniraju čovjeka pošto majmuni dijele toliko sličnosti sa nama.

“Makaki su evolutivno mnogo bliži ljudima nego druge životinje koje se obično koriste u istraživanju, a cilj rada je bio da se koriste metode kloniranja kako bi se omogućila proizvodnja genetski identičnih makaka koje bi se koristile u biomedicinskim istraživanjima. Ovo što je urađeno nije korak ka utvrđivanju metoda za dobijanje ljudskih klonova jer bi taj pokušaj bio veoma neefikasan, nebezbjedan, a takođe je besmislen”, rekao je Robin Lovel Bedž, vođa grupe na Institutu Francis Crick.

Naučnici tvrde i da bi svaka klonirana osoba zahtijevala veliki posao, jer bi vjerovatno bila mnogo različita od “originala”.

Ipak oni će nastaviti da posmatraju  Zong Zong i Hua Hua, koji za sada rastu i razvijaju se kao normalni majmuni i očekuju da će se još klonova rađati u narednim mjesecima.

Send this to a friend