Zanimljivosti

Ko će platiti susret Trampa i Kima, ko će šta jesti, gdje će ko sjedjeti…

Mnogi bi pomislili da bi za susret lidera SAD i Sjeverne Koreje, Donalda Trampa i Kim Džong Una 12.juna u Singapuru, bila dovoljna jedna soba sa stolom i stolicama. Realnost je ipak da će za pripreme razgovora o budućnosti odnosa dvije zemlje biti potrebno sprovesti brojne odluke, nevjerovatan broj detalja, često uz upotrebu lukavih diplomatskih pregovora.

Nije isključeno da bi pregovori mogli da budu otkazani u posljednjem trenutku, ali za sada se sve radi kao da će Kim i Tramp sjesti za sto 12. juna u Singapuru. Dvije strane će pregovarati o svemu, od mjesta susreta, do pozicija na kojima će ko sjedeti u prostoriji i za stolom, kome će biti dozvoljeno da prisustvuje, broj prekida za jelo, šta će se koristiti za zdravicu lidera (naročito problematično jer Tramp ne pije alkohol), koji pokloni će biti razmijenjeni. Na kraju, treba dogovoriti i ko će sve to da plati, piše “Njujork tajms”.

Bezbjednost

Ovo je glavno pitanje za obje strane. Kao zemlja domaćin, Singapur će biti zadužen da obezbijedi sigurnost na putevima i drugim javnim objektima, ali će SAD i Sjeverna Koreja voditi računa o sigurnosti svojih lidera.

Svaki put kada predsjednik SAD ide na međunarodni put prati ga cijela legija osoblja tajne službe, kao i limuzine, helikopteri i druga vozila za zaštitu. Kim s druge strane ima malo iskustava sa dalekim putevima, a odlazak do Singapura biće mu najdalji u karijeri do sada. Analitičari zato smatraju da će iskusniji Tramp zato imati početnu prednost, dok će se Kim osjećati sve nesigurnije što je dalje od svoje zemlje.

Mjesto susreta

Zvaničnici još nisu objavili gdje u Singapuru će se Kim i Tramp sastati. Mnogi tipuju na hotel “Šangri-la” u kojem su pređašnji predsjednici SAD voljeli da odsedaju. Ipak, pojedini zvaničnici Singapura smatraju da će se susret održati na ostrvu Santos.

Tu je odseo i zamjenik šefa osoblja Bijele kuće Džo Hegen, ali pojedini smatraju da može doći i do serije događaja na različitim lokacijama.

Ko šta plaća?

U petak je “Vašington post” izvijestio da je tim Hegena vodio razgovore sa sjevernokorejskim zvaničnicima o tome ko će platiti smeštaj u hotelu za Kima i njegovu pratnju. Sjeverna Koreja je poznata po zahtjevima da im strane vlade plate smještaj za zvaničnike koji putuju van zemlje. Tako je Južna Koreja platila 225.000 dolara za obroke, prevoz i hotel za delegaciju iz Pjongjanga tokom Olimpijskih igara.

Prema nekim navodima troškove Kimove posjete mogla bi da plati i vlada Singapura. Pitanje ko će šta platiti trebalo bi da padne na teret onoga ko priređuje sastanak, ali ono nosi i pitanje ko odlučuje o meniju, kao i ko će ući u salu prvi.

Status

Iako je Tramp poznat po nonšalantnim susretima sa stranim liderima čak i kršenju protokola, diplomate koje su već imale iskustva sa Sjevernom Korejom ističu da je Pjongjang vrlo svjestan pitanja statusa. Smatraju da će vodi računa o svakom detalju, poput mjesta za stolom koje će Kim zauzeti.

Obično, osoba sa najvišim statusom ulazi u prostoriju poslednja i zauzima mesto za stolom koje je najdalje vratima. Jedna solucija bi tako mogla da bude prostorija sa dvoja vrata.

Svaki detalj

Planeri će provjeravati sve detalja poput da li su vrata zaključana. Kada se 2005. godine predsjednik Džordž Buš sastao sa kineskim kolegom Hu Đintaom, pokušao je da izađe ali su vrata bila zaključana.

Detalji će se voditi i o tome koliko koraka će svaki lider preći pre nego što izađe pred kamere. Takođe će se razmatrati da li će na zajedničkim slikama biti prikazane zastave ili ne. Ukoliko bi iza Trampa osvanula sjevernokorejska zastava to bi indirektno bilo priznanje kao države.

Van kontrole

Najbitnije za SAD je da se sastanak ne održava u Pjongjangu, gdje bi sve bilo u rukama domaćina. Kada je Madlen Olbrajt 2000. godine putovala u Sjevernu Koreju, niko od američkih zvaničnika nije znao gdje će i kada da se sretne sa Kim Džong-Ilom.

Singapur će onemogućiti Sjevernu Koreju da priredi propagandni program, kao što je učinjeno 2000. godine.

Kim mlađi ipak bi mogao da izvede neki trik, poput onog koji je priredio pri susretu sa Mun Džae-inom na granici, kada ga je držaći ga za ruku poveo u Sjevernu Koreju.

Send this to a friend