Zanimljivosti

Koale bi mogle da nestanu do 2050. godine

Povećano krčenje šuma za poljoprivredna zemljišta moglo bi do 2050. godine uzrokovati izumiranje koala u australijskoj saveznoj državi Novog Južnog Velsa, upozorili su konzervatori.

Prema izvještaju Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) i Vijeća za zaštitu prirode, naučnici su koristili satelitske snimke za mjerenje ubrzanja stope krčenja šuma kako bi izmjerili uticaj na ranjive i ugrožene vrste.

“Australijski WWF procjenjuje kako je u saveznoj državi Novi Južni Vels ostalo manje od 20 hiljada koala, te kako bi ovim tempom mogle izumrijeti do 2050. godine”, izjavio je konzervator WWF-a Stjuart Blanč.

“Moramo zaustaviti pretjerano krčenje šuma ako želimo da održimo koale u životu u divljini”, dodao je Blanč.

Izvještaj je objavljen na Svjetski dan ugroženih vrsta, kojim se obilježava smrt posljednjeg tasmanijskog tigra u zoološkom vrtu u Hobartu 1936. godine.

Iz vlade Novog Južnog Velsa negiraju da krčenje šuma ugrožava staništa koala za koje tvrde da su zaštićena. Navode da su nova istraživanja pokazala da je broj koala u divljini mnogo veći nego što se ranije mislilo.

Australijska fondacija za zaštitu koala procjenjuje da je širom Australije u divljini ostalo manje od 100 hiljada koala, moguće čak i oko 43 hiljade. Ugrožava ih gubitak staništa, napadi pasa, požari i saobraćajne nesreće.

Koale su klasifikovane kao “ranjive” zbog gubitka staništa, međutim iz Fondacije smatraju kako bi trebalo da se klasifikuju kao “kritično ugrožene” i navode kako treba zaštititi veći broj staništa.

Tagovi

Send this to a friend