Zanimljivosti

Koliko bi žena zaradila kada bi joj se plaćalo za rad u domaćinstvu

Domaćica i majka je posao sa punim radnim vremenom. Američki bloger Stiven Nelms izračunao je koliko bi njegova žena zaradila ako bi joj plaćao za rad u njihovom domaćinstvu.

Zaključio je da on nikako ne bi mogao da plati njen rad oko sina i kuće.

“Moja supruga ostaje kod kuće i brine se o našem sinu svaki dan. Mijenja mu pelene, hrani ga, igra se s njim, uspavljuje ga i utješi kad je uznemiren. Naravno, takvu pažnju dijete dobija i u vrtiću. Ali je razlika u tome da je naš sin njen jedini fokus. Ne postoje druga djeca o kojoj treba da brine. Sva njena pažnja i energija usmjereni su ka njemu. Naravno da je to normalno za svakog roditelja, da voli i da se brine o svom djetetu. Ali, na primjer, dadilja za takav posao dobija 800 eura nedjeljno. To je okvirno 37.000 eura godišnje. Ja nemam pare za tako nešto što ona zapravo radi.”

Nelms ističe da u osnovi postoji profesionalna usluga za svaku aktivnost koju obavlja svaka majka i domaćica – ali sve to košta veoma mnogo novca. Plata koju bi imala majka i domaćica kada bi se sve njene aktivnosti tretirale kao profesionalne usluge iznosila bi više od 66.000 eura godišnje.

“Moja plata ne pokriva ono što moja supruga radi za našu porodicu. U tom smislu, ne bih mogao da je priuštim kao radnu snagu. Totalno sam zakazao u tome da joj odam priznanje koje zaslužuje. Jer, sve stvari koje ona radi za mene i našu porodicu ne radi zbog plate. Na čudan način sada pokušavam da joj kažem koliko je cijenim kao ženu, kao majku i kao osobu koja je uvijek tu za mene i moj je oslonac u životu”, napisao je Nelms.

Send this to a friend