Zanimljivosti

Priča o najvećoj grobnici iz bronzanog doba

Na ovom mjestu se nalazio kamenolom, ali kad su dvojica radnika pomislila da ispod leži blago, počeli su da kopaju otkrivši dvostruku grobnicu staru 3.000 godina.

Smješten u jugoistočnom dijelu švedske pokrajine Skane, Kraljev grob (Kungagraven) blizu Kivika je ono što je ostalo od neobične dvostruke grobnice iz nordijskog bronzanog doba stare 3.000 godina. Osim starosti grobnice, ono što je takođe fascinantno jeste veličina grobnice.

Sa prečnikom od 75 metara, ovo je najveća poznata grobnica u Švedskoj.

Ovo naselje je korišćeno kao kamenolom za građevinski materijal do 1748. godine kad su dva radnika u starom nasipu otkrili kamenu grobnicu od 3.25 metara, napravljenu od deset kamenih ploča širine 0.65 metara i 1.2 metara.

Mislivši da su našli podzemno blago počeli su da kopaju, a legende kažu da su oni zapravo i ukrali blago i da su čak bili uhapšeni zbog toga.

Ovaj nasip sadrži dva kovčega koji su ukrašeni petroglifima koji pokazuju ljude i brodove, oružje, simbole, životinje i kočije s dva konja.

Arheolozi su 1930-ih istraživali grobnice na čelu sa Gustafom Halstromom, a ispostavilo se da velika humka sadrži još jednu odaju koja se sad zove Prinskammaren, Prinčeva odaja zbog svoje manje veličine.

Humka je rekonstruisana i napravljen je prolaz kako bi posjetici mogli da obiđu skrivenu grobnicu.

Uprkos činjenici da je ova lokacija korišćena kao kamenolom, s kamenjem koje je nošeno za druge svrhe i da je restaurirana kad se saznalo da se radi o drevnoj grobnici, ove dvije grobnice su jedinstvene i nedovoljno istražene.

Send this to a friend