Zanimljivosti

Kraljevstvo žena: Mosuo, tibetansko pleme u kojem brak ne postoji

U ovom plemenu već 2.000 godina vladaju žene, a muškarci nikada ne vode glavnu riječ.

Zamislite društvo bez očeva, bez braka (i razvoda) i gdje ne postoji porodica. Baka sjedi na čelu stola, njeni sinovi i ćerke žive s njom, zajedno sa djecom ćerki. Muškarci su tek malo više od pastuva, donora sperme i često imaju mali udio u vaspitanju svoje djece.

Ovakav feministički poredak postoji u travnatoj dolini u Junanu, jugozapadnoj kineskoj provinciji, u dalekom istočnom podnožju Himalaja.

Drevna plemenska zajednica tibetanskih budista se zove Mosuo i žive na nevjerovatno moderan način: žene su tretirane isto kao i muškarci (ako ne i superiornije), oba pola imaju približno isti broj seksualnih partnera i oslobođeni su osuda.

Djeca u ovom plemenu pripadaju samo majkama, njihovi biološki očevi žive u posebnom matrijarhalnom porodičnom domu.

Iz perspektive autsajdera, Mosuo može da bude posmatrano kao društvo samohranih majki.

“Djeca se rađaju van braka što je u Kini još uvijek neobično. Ali članovi naroda Mosuo ne vide stvari na taj način: za njih, brak je nezamisliv koncept i dijete je bez oca jednostavno zbog toga što njihovo društvo ne obraća pažnju na očinstvo. Porodica postoji, samo u drugoj formi“, kaže Choo Waihong, uspješna advokatica koja je posjetila ovo pleme prije nekoliko godina.

Svaka porodica se obično sastoji od 10 ili čak više članova, ali sva imovina je uvijek u rukama žena. Ono što je specifično za ovo pleme jeste da praktikuju jednu vrstu otvorenog, liberalnog braka, gdje je ženama dozvoljeno da imaju koliko god ljubavnika žele.

Muškarci mogu da dođu u kuću kod žene kad ona to poželi, da provede noć s njom, ali iz kuće mora da ode prije nego što svane. Ukoliko žena ne želi vezu sa svojim dotadašnjim ljubavnikom, simbolično stavlja muške cipele ispred svojih vrata, dajući mu do znanja da je njegovo mjesto zauzeto.

Veze između muškaraca i žena mogu da podrazumijevaju neobavezne odnose možda na jednu noć ili redovno viđanje uz produbljivanje emotivnih odnosa koji mogu, ali ne moraju da se završe bebom. Parovi nikad ne žive zajedno.

Žene posjeduju i nasleđuju imovinu, siju usjeve, brinu o domaćinstvima i podižu djecu. Muškarci daju snagu, oru, grade i popravljaju kuće, love životinje i učestvuju u velikim porodičnim odlukama. Konačnu riječ uvijek ima baka.

Iako muškarci nemaju očinsku odgovornost, uobičajeno je da žene ne znaju ko je otac njihove djece i to je sasvim u redu. Ujaci su važniji od očeva: oni brinu o djeci, a kad ujaci ostare, rođaci preuzimaju brigu o njima.

Sa životom koji je fokusiran na matrijarhat, majčinstvo je životni cilj.

Nikada se ne dovodi u pitanje da li žena želi ili ne želi djecu, to jednostavno nije jedan od njihovih izbora.

A šta ako ne mogu da imaju djece ili rađaju samo muškarce? Onda će usvojiti dijete iz neke druge porodice ili češće iz porodice rođaka.

Send this to a friend