Zanimljivosti

Krunisana njuška: Šta određuje pseću popularnost?

Ponašanje, zdravlje ili životni vijek manje utiču na pseću popularnost nego filmska uloga, tvrdi Stefano Girlanda, profesor psihologije na jednom bruklinskom koledžu.

Nemirno spava krunisana glava, čak i kad ta glava pripada labradoru retriveru. Prema listi Americkog kinološkog saveza (AKS), labradori su već 24 godine najpopularniji psi u Sjedinjenim Državama, što je podatak koji se zasniva na broju registrovanih pasa u ovoj organizaciji. Priupitajte samo engleske setere koji su bili na prvom mjestu tokom 1880-ih, a sada su 87. na listi od 187 vrsta koliko je slava nestalna.

Šta određuje pseću popularnost?

Zdravlje, životni vijek i ponašanje nisu presudni u tolikoj mjeri koliko filmske uloge, tvrdi Stefano Girlanda, profesor psihologije na jednom bruklinskom koledžu, koji se bavi istraživanjima pseće popularnosti. Rasa koja nastupi u uspješnom filmskom ostvarenju može da uživa u decenijskoj popularnosti.

“Iznenadilo nas je to što je uticaj filma tako velik”, kaže on. Najveću popularnost zabilježio je škotski ovčar poslije filma „Lesi se vraća kući” i njegovih nastavaka.

Premda popularnost može da izazove i suprotne efekte. Film „101 dalmatinac” naglo je povećao interesovanje za ove pjegave štence, ali se ispostavilo da su oni za mnoge porodice bili previše energični, kaže Đina Di Nardo iz AKS-a.

“Stekli su rđavu reputaciju i njihova popularnost je silno opala.” Buldozi će biti sljedeci predvodnici čopora, predviđa ona.

Najpopularnije vrste u SAD, po decenijama

1910 – Bostonski terijer

1920 – Njemački ovčar

1930 – Bostonski terijer

1940 – Koker španijel

1950 – Bigl

1960 – Pudla

1970 – Pudla

1980 – Koker španijel

1990 – Labrador retriver

2000 – Labrador retriver

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend