Zanimljivosti Briga o životnoj sredini

Kvart iz budućnosti: Jedan automobil dijeliće tri porodice

Utreht je četvrti grad po veličini u Holandiji, sjedište je najvećem univerzitetu u zemlji i transportno čvorište, sa tendencijom sve veće naseljenosti. Ipak, u tom gradu postojaće kvart koji će potpuno počivati na principima održivosti i zaštite životne sredine.

“Prvi stanovnici Mervejda moći će da se usele 2024. godine”, izjavio je holandski odbornik Kis Diepevin. Taj kvart poseban je po tome što će imati zajedničke automobile i bicikle, koji će biti dostupni svima koji tamo žive.

Cilj je zaštita životne sredine i podizanje nivoa holandske biciklističke kulture.

Planirano je da taj kvart bude dom za 12.000 ljudi. Ideja je da tri domaćinstava dijele jedan automobil.

Na mjestu gdje će se nalaziti sada je poslovni centar pun kancelarija, a biće transformisan u kraj za stanovanje sa više od 200 zgrada i 6.000 stanova. Svaki blok zgrada će imati svoje dvorište i pješačku zonu duž kanala.

„To će biti kvart sa svim neophodnim elementima za svakodnevni život. Biće supermarketa, osnovnih i srednjih škola, bolnica, i to sve na distancama koje je moguće prepješačiti. Ljudi će moći da kupuju, rade, bave se sportom i odmaraju na terasi gradskog trga i sve će to biti blizu jedno drugom”, rekao je Diepevin.

Više od trećine ukupnog stanovništva grada Utrehta koji ima 1,3 miliona stanovnika već koriste bicikle svakodnevno, ali problem je što mnogi u Holandiji smatraju da moraju imati po jedan ili dva automobila ispred svojih domova.

Ipak, rješenje globalnog problema nije samo jedan ovakav kvart u jednom gradu. Diapevin smatra da je neophodno napraviti više takvih gradova.

„Bez obzira što je Utreht biciklistički grad, automobili su i dalje popularni. Zato je neophodna promjena načina razmišljanja. Treba stvoriti mišljenje da se automobili ne moraju koristiti svakodnevno”, naglasio je on.

Utreht je jedan od gradova u zemlji koji ima tendenciju najbržeg rasta stanovništva. Kvart Mervejd je važan jer će ljudima pružiti priliku da žive u gradu, u okviru biciklističkih staza, umjesto da grade nova predgrađa na periferiji.

Send this to a friend