Zanimljivosti

Lalibela, Jerusalim Etiopije

Mali grad Lalibela u Etiopiji dom je jednog od najnevjerovatnijih svetih mjesta: jedanaest crkava u potpunosti je isklesano od granita u jednom komadu.

Ovaj prašnjavi, ruralni gradić tek je nedavno dobio struju. Ima nekoliko motornih vozila, ali nema ni benzinsku pumpu, ni asfaltiran put. Od desetak hiljada stanovnika gradića Lalibela, oko hiljadu su sveštenici. Vjerski obredi su glavni događaj, a kombinacija arhitekture i skromnog života daje ovom gradiću vanvremensku, gotovo biblijsku atmosferu.

Prvobitno ime grada Lalibela bilo je Roha, a današnji naziv nosi po caru Lalibeli iz dinastije Zagaj, koji je vladao Etiopskim carstvom od 1181. do 1221. Kad je primijetio da njegovi protivnici jačaju, car je tražio podršku moćne Etiopske pravoslavne crkve, izgradivši vjerske objekte u ovom malom gradu. Njegov cilj bio je da stvori novi Jerusalim za one koji nisu mogli da odu na hodočašće u Svetu zemlju, a prema nekim podacima, on je sam posjetio Jerusalim i bio je inspirisan onim što je vidio.


Crkve u Lalibeli nisu izgrađene nego isklesane ispod nivoa zemlje. Prije stvaranja svake od 11 crkava, iskopan je kanal oko jednog ogromnog komada granita, a zatim se oblikovala unutrašnjost. Najveća crkva visoka je 12 metara i posao urađen samo uz pomoć čekića i dlijeta je toliko zapanjujuć, da se po jednoj legendi izgradnja pripisuje anđelima koji bi noću nastavljali tamo gdje su radnici stali. Tajna izgradnje velelepnih građevina zapisana je na kamenom stubu cara Lalibele i nalazi se u jednoj crkvi, ali je samo sveštenicima dozvoljeno da ga vide. Car Lalibela je nakon izgradnje kompleksa abdicirao i postao isposnik koji je živio u pećini i hranio se korijenjem i povrćem, a etiopski hrišćani ga danas smatraju jednim od najvećih svetaca.

Ovi vjerski objekti su u neprekidnoj upotrebi otkad su izgrađeni u 12. vijeku. Prvi Evropljani koji su obišli svetinje Lalibele bili su portugalski istraživači oko 1520. godine, od kojih je jedan u svom dnevniku zapisao da je prizor toliko veličanstven, da očekuje da će ga čitaoci njegovih zapisa optužiti da laže.

Send this to a friend