Zanimljivosti

Ledena pećina na Durmitoru: Prirodni fenomen u kojem vlada zima

Na vrhu Obla glava, jednom od mnogih vrhova Durmitora, nalazi se Ledena pećina na 2156 mnv.
Od ulaza strma ravan dužine 40 m većim dijelom pokrivena vječitim snijegom dopire do ledom okovanog pećinskog dna. Silazak se vrši ukopavanjem stopala ili uz pomoć užeta.

U dnu pećine su iznikli brojni ledeni stubovi različitih dimenzija i oblika, nevjerovatna igra prirode, od sićusnih do nekoliko metara visokih.

Durmitor je lijep u svako godišnje doba, a ledena pećina u kojoj zima nikad ne prestaje, a ledeni stalaktiti i stalagmiti tokom cijele godine izazivaju divljenje svih onih koji stupe u ovo ledeno carstvo.

Dvorana dugačka 40 i široka 20 metara, svojim ledenim dahom rashladiće posjetioce i usred jula, a čista, ledena voda koja kaplje sa svodova, formirajući ledene figure visine čovjeka, dobra je prilika za osvheženje i razlog da se dopune zalihe vode planinara.

Ovaj prirodni fenomen je nezaobilazno stajalište svakom ko želi da istraži i upozna tajne jedne od najljepših planina Crne Gore, mjesto u kojem ćete se, na momenat, osjetiti van vremena i prostora, okruženi ljepotom Durmitora i Ledene pećine.

Foto: Putokaz.me

Send this to a friend