Zanimljivosti

Leksiaguo, šareni krajolik za koji mnogi na internetu misle da je djelo Fotošopa

Lexiaguo je jedna od onih lokacija na Zemlji za koju je teško vjerovati da uopšte i postoji, a na netu se neko vrijeme čak i raspravljalo o tome da li su sve slike koje prikazuju ovaj očaravajući krajolik nastale u Fotošopu. Nisu.

Iako ga nećete pronaći na turističkim mapama zbog svoje udaljenosti i neprostupačnosti, Lexiaguo postoji i svakodnevno oduzima dah svima koji se odluče na daleki put u južnu Kinu.

Lexiaguo (što  znači “mjesto gdje se nalaze lijepe boje”) se nalazi na sjeveroistoku Kunminga, glavnog grada pokrajine Yunnan koja je poznata po prirodnim ljepotama i neobičnoj boji zemlje. Osnovna boja zemlje u Lexiagu obojena je oksidiranim gvožđem, a razni mineralni i prljavština stvaraju dodatne smeđkaste i tamno crvene šare. Ipak, to nije jedina stvar koja ovu lokaciju čini posebnom.

Crvena površina Lexiaguoa je plodno zemljište na kojem se nalazi mnoštvo manjih i većih nepovezanih farmi koje sa svojim bojama stvaraju savršene uzorke zbog kojih cijeli krajolik, kada se posmatra iz daljine, izgleda kao gigantsko slikarsko patno.

Send this to a friend