Zanimljivosti Akumulira energiju i ispituje okolinu

Lenjivac-robot bi nam mogao biti saveznik u borbi za spas planete

Botanička bašta u Atlanti dobija simpatičnog stanovnika. Tokom narednih nekoliko mjeseci, posjetioci će viđati jednog lenjivca, tačnije lenjivca robota, piše Mashable.

Razvijen od strane inženjera na Institutu tehnologije u Džordžiji, SlothBot je robot na solarni pogon dugačak tri metra koji prati temperaturu, vremenske uslove, nivo ugljen-dioksida itd.

Magnus Egersted, jedan od inženjera rekao je da je njegova kreacija osmišljena tako da oponaša sporost pravih lenjivaca. Ideja je, dodao je, da robot akumulira energiju i ispituje okolinu tokom dužih vremenskih perioda – mjeseci, ili čak godina.

“SlothBot bi mogao da nam omogući da neka istraživanja radimo na daljinu i pomogne nam da shvatimo šta se dešava sa oprašivačima i da nam uvid u interakcije između biljaka i životinja i druge pojave koje je teško posmatrati na drugačiji način”, rekla je Emili Kofi, potpredsjednica za zaštitu i istraživanje u Botaničkoj bašti u Atlanti.

Istraživači se nadaju da će SlothBot, pružanjem bitnih informacija, pomoći u zaštiti rijetkih vrsta i ugroženih ekosistema.

“Imajući u vidu gubitak biodiverziteta i činjenicu da se više od četvrtine biljaka na svijetu potencijalno kreće ka izumiranju, SlothBot nam nudi još jedan način da radimo na očuvanju tih vrsta”, rekla je Kofi.

Send this to a friend