Zanimljivosti

Letovi danas traju duže nego šezdesetih godina prošlog vijeka

Odgovor na pitanje zašto se čini da letovi traju sve duže, mogao bi da leži u fenomenu kojima pribjegavaju avio-kompanije, a koji se zove “padding” (punjenje, ispun), a koji im pomaže da stignu na vrijeme, ali uz cijenu koju svi plaćaju.

Šezdesetih godina trebalo je pet sati letenja iz Njujorka u Los Anđeles, i samo 45 minuta za prelet od Njujorka do Vašingtona. Danas ti isti letovi traju šest sati plus 75 minuta, iako se vazdušne luke nisu nigdje pomjerile, piše BBC.

To se naziva “puzanje po rasporedu” ili “padding” (ispun), i to je tajna koju avio-prevoznici ne žele da znate, posebno s obzirom na uticaj na životnu sredinu, prenosi Poslovni dnevnik.

“Padding” je dodatno vrijeme koje vazduhoplovne kompanije planiraju za let od tačke A do tacke B. Budući da ti letovi stalno kasne, kompanije su ugradile kašnjenja u svoje rasporede, umjesto poboljšanja efikasnosti poslovanja.

Putniku se to može činiti bezazlenim, a može biti i ugodno iznenađen dolaskom na odredište u propisanom vremenu.

Međutim, ovaj globalni trend predstavlja višestruke probleme: ne samo da vaše putovanje traje duže, nego stvara privid tačnosti, što znači da nema pritiska na avio-kompanije da postanu efikasnije. To dalje znači da će zagušenje vazdušnog saobraćaja, kao i emisija ugljen-dioksida i dalje rasti.

“U prosjeku, više od 30 odsto svih letova kasni više od 15 minuta svakog dana, uprkos “paddingu”, kaže kapetan Michael Baiada, predsjednik vazdušne konsultantske firme ATH Group, pozivajući se na izvještaje američkog Odjeljenja za prevoz putnika u vazdušnom saobraćaju.

Brojka je prije “paddinga” iznosila 40 odsto.

“Paddingom, vazduhoplovne kompanije nadigravaju sistem kako bi vas zavarale”, tvrdi on.

3 Komentara na "Letovi danas traju duže nego šezdesetih godina prošlog vijeka"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend