Zanimljivosti Ima ih u Engleskoj i Brazilu

Leucipotomija, običaj da se u brežuljke ugravira bijeli konj

Jeste li ikad čuli za leucipotomiju (leucippotomy)? Riječ je o neobičnoj praksi “ugraviranja” bijelih konja na britanske brežuljke. Tačnije, uklanjanje trave i zemlje na određenim mjestima kako bi se otkrile naslage kamena ili kredeu obliku ove životinje.

Iako geoglifi bijelih konja ukrašavaju britanske brežuljke već hiljadama godina, naziv je skovan tek sredinom prošlog vijeka. Pretpostavlja se da je leucipotomiju prvi spomenuo Moris Marples u knjizi “White Horses and the other Hill Figures” iz 1949. godine, nevješto kombinujući grčke riječi leuci za bijelo, hippo za konja i nastavak tomy.

Najstariji poznati bijeli konj “ugraviran” u britanski brežuljak jest onaj ufingtonski u blizini grada Wantage. Uprkos vrlo modernom izgledu, stručnjaci pretpostavljaju da je star više od 3000 godina. Niko zapravo ne zna što je bijeli konj trebalo da predstavlja. Neki vjeruju da je bila riječ o simbolu plodnosti, a drugi tvrde da je iza svega sigurno stajao neki religijski obred.


Uprkos tome, praksa kopanja se nastavila, a bijeli konji sada ukrašavaju brežuljke u Cherhillu, Kilbornu i Osmingtonu. Među turistima popularan je i Westburyjevski bijeli konj, a koji je nastao krajem 17. vijeka kako bi obilježila godišnjica pobjede Velikog Alfreda u bitci kod Edingtona.

Send this to a friend