Zanimljivosti

Libanac u inat propaloj ljubavi i profesoru likovnog – izgradio dvorac

Musa Al Mamari iz Libana, u školi se zaljubio u Sajde, koja je bila iz imućne porodice. Pitao ju je bi li bi mu bila djevojka, na što je odgovorila: “Kada budeš imao dvorac, možeš da mi se obratiš”.

Na časovima likovnog počeo je da skicira palatu za svoju Sajde iako je učitelj tražio da nacrta nešto sasvim drugo. Misleći da ga namjerno provicira, učitelj se naljutio i kaznio Al Mamarija rekavši mu da nikad neće imati dvorac.


Musa je s 14 godina napustio je školu i odlučio da dokaže učitelju da može ostvariti svoje nove snove. Graditeljski zanat počeo je da izučava kod ujaka, koji je u to vrijeme renovirao dvorac u Sidonu.

Razvijao je svoje vještine, štedio novac, a 1962. godine uspio je da kupi komad zemljišta na kojem je počeo da gradi palatu u srednjovjekovnom stilu. Bila mu je tada 31 godina.

Da bi izgradio ovo zdanje, Musa a je iskoristio 6000 kamena, od čega su neki težili čak 150 kilograma. U gradnju je utrošio sve svoje slobodno vrijeme, a pomagala mu je i njegova Meri. 

Na vrata dvorca postavio je natpis: “Ušao sam ovdje kao mlad čovjek, a izašao kao ostarjeli muškarac”, pokušavajući da objasni kako je zapravo cijeli svoj život proveo gradeći svoj dvorac.

Zanimljivo je napomenuti i da je namjerno napravio vrlo mala ulazna vrata jer je smatrao da posjetioci treba da mu se poklone kada ulaze.

Danas je dvorac Libanu jedan od najposjećenijih turističkih atrakcija, koji u ljetnim mjesecima svakoga dana razgleda i hiljadu ljudi. Smješten je u planinama Shouf između Deir el-Qamara i Beiteddinea na 900 metara nadmorske visine.

Dvorac se prostire na 325 kvadratna metra, ima 30 prostorija i oko 150 figura u prirodnoj veličini koji prikazuju istoriju Libana. Svaku od tih lutaka Musa je ručno izradio.

Kako izgleda unutrašnjost dvorca Moussa u Libanonu, pogledajte u videu koji slijedi:

 

Send this to a friend