Zanimljivosti Ograničenja putovanja

Ljubav nije turizam: Da li će se parovi, razdvojeni pandemijom, najzad spojiti

Ograničenja putovanja zbog pandemije koronavirusa mnoge nevjenčane parove zatekla su razdvojene, ali svjetske vlade sada pokazuju malo više razumijevanja za njihovu situaciju, a neke su čak predstavile mjere za njihovo dugoočekivano ponovno ujedinjenje, piše agencija Frans pres.

Neke vlade su od početka pandemije dozvoljavale vjenčanim parovima da “zaobiđu” putničke restrikcije i spoje se sa svojom drugom polovinom, ali parovi bez zvaničnog papira kojim bi dokazali da su zajedno, ostali su razdvojeni.

Mnogi parovi su to ocijenili kao nepravdu, a na društvenim medijima je pokrenuta kampanja “Ljubav nije turizam”.

“Očigledno je da moramo da obustavimo turizam da bi zaštitili sebe i druge. Ali, ljubav nije turizam. Ne radi se samo o ljetnjem odmoru, radi se o mentalnom zdravlju i budućnosti ljudi širom svijeta”, navela je grupa koja je pokrenula pomenutu kampanju.

Putovanja u EU koja nisu neophodna zabranjena su i dalje u većini zemalja, uključujući i SAD, a to ne važi samo za građane Unije, one koji u njoj imaju prebivalište i njihove porodice.

Virus ne voli ljubav

U teoriji, države članice mogu da dozvole nevjenčananim parovima, ukoliko dokumentuju da su u ljubavnoj vezi, da uđu u EU, ali u praksi to baš i ne funkcioniše.

Evropska komisija je krajem prošle sedmice pozvala zemlje članice da okončaju višemjesečne muke parova i dozvole nevjenčanim partnerima da se pridruže svojim partnerima koji su građani Unije ili imaju prebivalište u njoj.

Njemačka, koja je trenutno predsjedavajuća Unijom, poslala je upitnik u 27 zemalja članica po ovom pitanju.

Prema kampanji “Ljubav nije turizam”, samo 11 zemalja dozvoljava dvonacionalnim parovima da se ponovo sretnu.

U nedjelju je Francuska objavila da će dozvoliti putovanja, kako bi se nevjenčani parovi ponovo spojili. Oni će moći da podnesu zahtjev za dozvolu koja će njihovom partneru omogućiti ulazak u Francusku, time što će lokalnom konzulatu podnijeti na uvid dokumente kojima bi dokazali zajedničke aktivnosti, identitete, prebivalište u Francuskoj za jednog od partnera, kao i povratnu kartu.

“Virus ne voli ljubav. Mi volimo”, rekao je ministar zadužen za turizam u francuskom ministarstvu spoljnih poslova, Žan-Batist Lemuan.

Send this to a friend