Zanimljivosti

Ljubavna priča beskućnika koja je završila u Vogu

Magazin “Vogue” je uglavnom poznat po stvarima koje imaju veze sa dubokim novčanikom. Činjenica da su objavili priču o ljubavnom paru beskućnika iz Brisela je sama po sebi izuzetak. Upoznajte Lili i Kloda, koji su inspirisali fotografa Vinsena Bikmana da ovjekoveči njihovu ljubav u jednoj knjizi.

Vinsen je prvi put fotografisao Lili i Kloda 2015. Slikao ih je dok su se grlili, držali za ruke, ljubili se. Te fotografije je napravio za njih, jednostavne slike ljubavi i zajedništva.

Za 23 godine koliko su proveli zajedno, u Briselu su živjeli teško. Selili su se iz malih stanova na ulicu i obrnuto. U junu prošle godine Lili je umrla, Klod je ostao sam. Knjiga fotografija koju je Bikman objavio je napravljena za njega, za njegovu uspomenu na Lili i godine koje su proveli zajedno. Istovremeno ta knjiga je pravljena i za sve ljude kojima je potreban podsjetnik da ljubav zaslužuje svako, svuda.

“Upoznao sam Lili dok sam radio na uličnom marketu u Briselu. Upoznao sam je 14. jula 1995. Gazda bara me je pitao: “Klode, da li hoćeš da ideš sa njom jer je njen čovjek bije?” Rekao sam da hoću. Čak sam napustio svoj posao zbog nje. Otišao sam s njom i ostali smo zajedno dugo, 23 godine. Bila je to ljubav na prvi pogled. Rekla je: Klode, moram da ti kažem – ja ne znam da kuvam. A ja sam joj odgovorio: Nema problema, ja sam mesar i mogu da kuvam za tebe. Stvar je u tome što je stvarno voljela da jede, pa sam joj kuvao. Možda je zbog toga bila jaka. Čak i kada je Lili bila mlada bila je jaka, čak i kada joj je muž tražio da se prostituiše ona je rekla ne i uspjela je da mu se suprotstavi i pobijedi ga.

Zaljubio sam se u njenu jednostavnost. Ona nije bila žena koja je živjela u luksuzu ili ga je željela. Nikada se nije šminkala, ništa nikada nije stavila na lice. Samo je stalno govorila: Imam problem. Mnogo su male… Mislila je na svoje grudi. Ja bih joj rekao: To nije važno. To ti je Bog dao.

Živjeli smo da ulici u različitim mjestima ispred Pierrot rue des Fleuristes, pa u stanu mog brata koji je tu izvršio samoubistvo. Poslije toga smo živjeli na ulici duže od 10 godina, ali i u malim stanovima dok nas ne bi izbacili. Ali uvijek smo nalazili novo mjesto na kraju. Provlačili smo se.

Najromantičniji trenutak koji smo zajedno imali je dok smo bili u šumi u Rhode-Saint-Genèse, blizu Brisela, tamo sam odrastao. Gradonačelnik grada nas je vidio dok smo vodili ljubav. Srećom poznavao sam je pa je rekla samo:

“Samo ne zaboravite da ponesete sve svoje stvari sa sobom.” I znate šta? Zaboravili smo tamo naš donji veš. Oboje. To je istina”, priča Klod.

Lili je umrla, a do samog kraja Klod je bio uz nju. Njihova ljubav živi kroz fotografije Vinsena Bikmana.

“Omiljena slika mi je ona na kojoj Lili nosi plavu jaknu. Sviđaju mi se sve Vinsenove fotografije i sjećam se svih mjesta na kojima ih je napravio, vremena kad su nastale, čak i Lilinog rođendana kada je Vinsen donio flašu šampanjca da proslavimo”, kaže Klod.

Kako je na kraju ispričao, nikada više neće naći drugu Lili.

“Zato želim da idem u starački dom. Čekam da se to desi. Svake godine sam je volio sve više i više. Moja ljubav je rasla i nikada nije prestala”, zaključio je.

Send this to a friend