Zanimljivosti

Majmunska posla: Zbog ovog “selfija” su godinama na sudu

Podsjetimo, Vikipedija je odbila da povuče sliku makakija i tvrdi da fotograf čijim aparatom je snimak nastao nema prava na nju.

Slejter tvrdi da je “kopirajt” njegov pošto je on sve pripremio i da zahtijeva da bude plaćen prije nego što neko koristi njegovu sliku. Ali Vikipedija se s tim ne slaže. Njen stav je da pošto životnije ne mogu da imaju “autorska prava”, niko ih nema – i slika mora da bude dostupna na Wikimedia Commons vebsajtu.

Tada je fotograf dobio parnicu jer je sud donio odluku da majmun nema prava na sopstvenu fotografiju, a onda su “predstavnici majmuna” zamolili advokate organizacije PETA da ih zastupaju.

U srijedu, 9. jula predmet je ponovo vraćen pred američki Okružni sud za žalbe. Sada je PETA tužila Slejtera i kompaniju Blurb zahtijevajući da se majmunu dodijele prava na fotografije.

Slejter je rekao da su prava na fotografije u vlasništvu njegove kompanije Wildlife Personalities. Anđela Duning, advokatica ispred kompanije Blurb kaže da nije previše zabrinuta oko slučaja i ne vjeruje da će sud promijeniti svoju odluku.

Slika je nastala u Indoneziji tokom 2011. godine kada je Slejter pokušavao da napravi savšrenu sliku makakija, i dok se pripremao jedan od njih je došao da izbilza ovjeri šta se to događa.

 

Send this to a friend