Zanimljivosti

Maršal Makluan, čovjek koji je 1962. predvidio nastanak interneta

Futuristi 20. vijeka bili su skloni vrlo optimističnom predviđanju budućnosti. Teoretičari su mislili da ćemo produžiti životni vijek na 150 godina, da ćemo kraće raditi, kao i da ćemo upravljati privatnim avionima iz svojih domova. Međutim, niko nije ni pomišljao da ćemo umjesto riječima komunicirati smajlijima.

To nije pretpostavio ni Maršal Makluan, ali je za razliku od svojih kolega bio nešto bliži istini. Godine 1962, autor i teoretičar medija predvidio je da ćemo imati internet.

To je bila godina kada je Makluan, profesor engleske književnosti, napisao knjigu pod imenom “Gutenbergova galaksija” u kojoj je primijetio da se ljudska istorija može podijeliti na četiri poglavlja: akustičko doba, književno doba, doba štampanja i tada u začetku elektronsko doba.

Makluan je vjerovao da će novo doba biti dom za ono što je nazvao “globalno selo” – prostor u kojem tehnologija širi informacije svuda i sa svima.

“Od pojave telegrafa i radija, planeta se prostorno ograničila u jedno veliko selo. Tribalizam je naš jedini izvor od elektromagnetskog otkrića. Prelazak sa printa u elektronske medije znači da smo dali oko za uvo”, bilježi Maršal u svojoj knjizi “Razumijevanje medija”.

Međutim Makluan se nije bavio isključivo prednostima mreže. On je upozorio da bi predaja “privatnoj manipulaciji” ograničila obim naših informacija na osnovu onoga što oglašivači i drugi ljudi biraju za korisnike.

Makluan je umro 31. decembra 1980. godine, nekoliko godina prije nego što je mogao da vidi kako se njegova predviđanja ostvaruju.

Send this to a friend