Zanimljivosti

Meghalaja, najkišovitije mjesto na planeti

Ime sjeveroistočne indijske države Meghalaja znači “boravište oblaka” i u njoj se nalaze dva najvlažnija mjesta na svijetu, prema Ginisovoj knjizi rekorda.

Putovanjem kroz ovu zelenu zemlju ćete pronaći i najčistije selo u Indiji, najviši vodopad u zemlji i čovjeka koji je možda i najveći fan Bob Dilana.

Ako želite da šetate po oblacima, počnite od grada Čerapundži, koji se nalazi na sat i po vožnje od glavnog grada Meghalaje. Čerapundži je drugo najkišovitije mjesto na planeti.

Od juna do septembra između monsunskih sezona je najbolje vrijeme da istražite ovo sjajno mjesto.

Jedno od najljepših mjesta je najviši vodopad u Indiji Nohkalikai (335 metara).

Jedanaest kilometara od vodopada se nalaze pećine Mawsmai, koje takođe treba posjetiti pogotovo zbog predivnih stalaktita i stalagmita koji su rezultat hiljadu godina erozije, piše CNN.

Najčistiji kutak u Indiji

Osamdeset kilometara od Čerapundžija se nalazi najčistije selo u Aziji, Moulinong.

„Sve ovo je počelo pismenošću i kanalizacijom prije nekoliko decenija. A uskoro su mještani shvatili da mogu da naprave model za turizam“, kaže Džon Kongtorem, vlasnik malog pansiona u Moulinongu.

U ovom selu živi 600 ljudi i poznato je po urednim i pažljivo ukrašenim vrtovima. Da bi vidjeli raširene ravnice Bangladeše preko obližnje granice, mještani Moulinonga su napravili drvenu platformu visoku 24 metara, koju su nazvala Sky View, a da bi došli do ove turističke atrakcije putnici moraju da se penju uz niz oronulih, ali čvrstih drvenih stepenica.

Korijeni tradicije

Jedna od najvećih atrakcija Meghalaje su mostovi od živog korijenja, koji su dio pejzaža više od jednog vijeka. Kako bi mogao da izdrži 50 ljudi, ovom tipu mosta je potrebno 15 godina da poraste.

Sveto i ukleto mjesto

Na povratku ka Šilongu, svratite do svetih šumaraka Mawphlanga, malog Khasi sela koje se nalazi na 25 km od grada. Mawlang je žarište biodiverziteta i obavijeno je drvećem pokriveno mahovinom i biljkama mesožderkama, pa podsjeća na predjele iz “Gospodara prstenova”.

Zahvaljujući Khasi legendi, Mawphalng je ostao netaknut vjekovima, jer je prema legendi božanstvo poznato kao Labasa ostavljeno da zaštiti regiju bacajući kletvu na svakoga ko uzme jedan jedini list iz šume.

Rok strana Indije

U Šilongu se nalazi Dilanov kafe koji je posvećen Bobu Dilanu. Ovdje ćete pronaći i 69-godišnjeg Lou Majawa, lokalnog rok entuzijastu poznatog po izvođenju Dilanovih hitova.

Send this to a friend