Zanimljivosti

Metaverzum postaje stvarnost: Koliko biste platili jedan tvit, digitalnu životinju ili virtuelne patike?

Metaverzum postaje stvarnost

Metaverzum, koncept koji je do prije nekoliko godina bio poznat samo tehnološkim zaluđenicima, zvanično je lansiran u oktobru od strane Marka Zakerberga, iako ga je prije 30 godina skovao Nil Stivenson u svom sajberpank romanu “Snow Crash”. Termin “metaverzum” (eng. metaverse) označava trodimenzionalni prostor unutar kojeg stvarni ljudi mogu da se kreću, druže, rade, dijele imovinu i iskustva putem svojih avatara. Pravo virtuelno mjesto za druženje.

Interesovanje za čisto digitalno vlasništvo, konstantna i impresivna virtuelna iskustva i naprednu tehnologiju dramatično je poraslo u poslednjih godinu dana, a termini kao što su metaverzum, blokčejn, kriptovaluta i NFT (non-fungible iliti nezamenljivi token) danas su maltene svima poznati.

Studija kompanije Morgan Stanley predviđa da će do 2030. godine metaverzovi, igre i NFT pokrivati 10% tržišta luksuzne robe.

NFT su postali tehnički mogući zahvaljujući Ethereumovom blokčejnu – jednoj od najpopularnijih kriptovaluta. Prvo su korišćene u onlajn igri CryptoKitties, koja omogućava korisnicima da kreiraju, razmjenjuju i prodaju virtuelne mačke, očigledno najomiljenije kućne ljubimce na vebu, a svakako obožavane od strane kupca koji je prvi platio više od 170.000 dolara, piše Gradnja.

Od tada, njihova popularnost je samo rasla i rasla. Među NFT sadržajem koji je stavljen na prodaju u poslednjih nekoliko mjeseci, našao se i prvi post tehnološkog preduzetnika Džeka Dorsija na Tviteru (prodat za 2,9 miliona dolara), “Gucci Ghost” Trevora Endrua (koji je zaradio 3.600 dolara) i video-snimak “zakucavanja” superzvijezde Los Anđeles Lejkersa Lebrona Džejmsa (cijena 210.000 dolara).

Digitalizovana scenografija iz Tarantinovog filma “Pulp Fiction” uskoro će se prodavati na Opensea.com, najpoznatijoj NFT pijaci, a nakon uspjeha svojih zvaničnih NFT licenciranih digitalnih kolekcionarskih predmeta zasnovanih na Spajdermenu i Kapetanu Americi, kompanija Marvel je pokrenula i inauguralnu seriju klasičnih Marvelovih stripova.

U julu, NFT verzija Benksijeve skulpture “Spike” takođe je stavljena na aukciju. Fizička verzija djela ostaje vlasništvo tenora Vitorija Grigola: ko god je kupio digitalno djelo za 150.000 dolara, ne posjeduje i vlasništvo nad originalnim fizičkim djelom. Rečeno rječnikom klasičnog kolekcionarstva, svako može da kupi Moneov print, ali samo jedna osoba može da posjeduje originalnu sliku.

NFT rad koji trenutno drži rekord po najvećoj prodaji je kolaž pod nazivom “The Last 5000 Days” digitalnog umjetnika Bipla, koji je prodat na aukciji u Christiesu za 69,3 miliona dolara.

Kad već pominjemo aukcijske kuće, Sothebys je nedavno lansirao sopstveni metaverzum, virtuelni prostor koji omogućava korisnicima da istražuju i upoznaju se sa dostupnim umjetničkim djelima u digitalnom svijetu.

U Italiji, Cambi je organizovao prvu NFT aukciju u zemlji, pod nazivom “Distopijske vizije”, na kojoj je 18 umjetnika postavilo svoja digitalna umjetnička djela na virtuelnu pijacu SuperRare.

Ako se zapitate da li bi neko bio spreman da potroši cifru koja se završava sa šest nula na odjeću ili cipele koje se mogu nositi samo u digitalnoj sferi, odgovor je odlučno da!

U septembru je zlatna dizajnerska odjeća iz Dolce & Gabbana Genesis kolekcije (izbor od devet NFT komada) prošla na aukciji za više od milion dolara. Čak 620 pari patika koje je proizveo RTFKT Studios i dizajnirao umjetnik Fevocious ostvarilo je prodaju u vrijednosti od tri miliona dolara.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RTFKT Studios (@rtfktstudios)

Ženska torba “Baby Birkin” autora Mejsona Rotšilda i Erika Ramireza prodata je za 23.500 dolara, dok je kompanija Nike patentirala svoje CryptoKicks NFT patike.

Gucci je kreirao ekskluzivnu NFT Gucci kolekciju, koja uključuje torbe, naočare i šešire koje koriste avatari korisnika koji igraju Roblok.

Tu je i „Arija“, kratki video zapis na tri kanala, u režiji Alesandra Mikelea i fotografkinje i filmske stvarateljke Florije Sigismondi, inspirisan virtuelnom stvarnošću i prodat od strane Christiesa na onlajn aukciji za 25.000 dolara.

Luj Viton je lansirao video-igru “Louis The Game” sa integrisanim NFT-ovima kako bi obilježio svoju godišnjicu, a čak ni kozmetička kompanija Guerlain nije mogla dugo da izdrži, pozivajući danas brojne umjetnike da produciraju originalna digitalna djela sa NFT sertifikatom na temu umjetnosti i materije.

Ali tu nisu samo umjetnost i moda. Od sada, takođe, možete i da plešete u ritmu NFT-a. Kingship je prvi bend koji svira u metaverzumu. Sastoji se od četiri digitalna majmuna i potpisao je ugovor sa diskografskom kućom Universal Music.

Majmuni su dio jedne od najuspješnijih NFT kolekcija, Bored Ape Yacht Club, lansirane u aprilu na OpenSea platformi; najjeftinija slika vrijedi oko 200.000 dolara, a najskuplja čak 3 miliona dolara. Grupa Kings of Leon je u martu izdala “When You See Yourself”, prvi muzički album koji je takođe prodavan preko NFT-a.

U Kini, Alibabina pijaca e-trgovine prva se priključila trendu. Za Dan samaca 2021. (kineska verzija Crnog petka), brend je pokrenuo svoju Metaverse umjetničku izložbu, koju je predstavio i vodi AYAYI, prvi virtuelni zaposleni, koji je preuzeo funkciju digitalnog menadžera.

Kao NFT umjetnik, digitalni kustos i menadžer modnog brenda, AYAYI će predvoditi lansiranje Alibabinog metaverzuma. Metaverse Art Exhibition prikazuje NFT umjetnička djela sponzorisana od strane brendova kao što su Burberry, Coach i Longines.

Send this to a friend