Zanimljivosti Bledsko jezero

Misterija sa dna jezera: Jedino ostrvo u Sloveniji čuva uspomenu na tužnu legendu

Čarolija Bleda krije se na oko m50 km od Ljubljane, u predivnoj prirodi za koju su ponajviše zaslužni Julijski Alpi. Gradić u Gorenjskoj živi u svako doba godine, većinom od turizma. Sadržaja ima ponajviše za one koji su zainteresovani za duge šetnje, trčanje, planinarenje, vožnju biciklom, istraživanje kulture i prirodnih ljepota i fine hrane.

Jedna od prvih atrakcija koju ćete zapaziti u Bledu jest vožnja brodićem do jedinog slovenačkog ostrva nasred Bledskog jezera. Do crkve Marijina Uznesenja turisti mogu unajmiti pletnu na vesla koja podsjeća na venecijanske gondole. Ona polazi ispod Hotela Park, u Mlinu i ispred Veslačkog centra. Zavisno od mjesta polaska, do ostrva vam treba 10 – 30 minuta. Posjetite crkvu i pozvonite zvonom i tako, prema legendi, ispunite želju.

Legenda govori o mladoj udovici Polikseni, koja je, neutješna zbog gubitka muža, skupila sve svoje zlato i srebro i dala ga za izradu zvona. Tokom prenošenja zvona na ostrvo, brod je zahvatilo nevrijeme i zvono je potonulo. Nakon njene smrti papa je na ostrvo poslao novo zvono, koje se i danas koristi. Legenda kaže da se staro zvono još uvijek čuje iz dubina jezera u tihim noćima.

3

avatar
1000
1
2
0
 
2
Vi i legendeBudalice maleKNJAZ DANILO
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

Bih tamo i mjesto je prelijepo i predobro ali vecu glupost ne cuh…

Budalice male
Gost
Budalice male

Legende i mitove ne poštuju samo oni koji imaju problem sa maštom. Čak i ako je nešto dio folklora treba to ispoštovati. Ne bi ni ti volio da se neko sprda sa nekim legendama iz Crne Gore, pa nemoj ni ti sa ovom iz Slovenije!

Vi i legende
Gost
Vi i legende

Znaci pi tebi je postojao i Marko Kraljevic i Milos Obilic… a mi u CG nemamo ni legende ni mitove samo cinjenice.. a i ja se slazem da je to glupost!!!

Send this to a friend