Zanimljivosti

Mještani sela promijenili izgled svog mjesta kako bi privukli turiste

Nekada sumorni izgled sela Kampung Pelangi zamijenile su seoske kućice obojene bojama duge.

Zgrade u Cinquee Terre, redovi lala u Holandiji, polja lavande u Provansi samo su neka od prelijepih turističkih lokacija okupana šarenilom i jarkim bojama.

Od sada će i indonežansko selo Kampung Pelangi biti okupano duginim bojama što će, kako se mještani nadaju, privući turiste. Početkom godine, mještani malog sela u južnom distriktu indonežanskog ostrva Java su glasali da njihovo selo dobije boje, pa je tako do kraja aprila ofarbano više od 200 kuća duginim bojama.

S promjenom izgleda sela, došlo je i do promjene imena iz Kampung Wonosari u Kampung Pelangi, što znači Dugino selo. Druga faza radova (za koju će biti potrebno mjesec dana) uključuje farbanje ostatka sela, ali ovo mjesto neće krasiti samo boje duge, već i djela umjetnosti poput anđeoskih krila i 3D ajkula na zidovima, a prema pojedinim izvorima, svaka kuća će biti ofarbana u makar tri boje.

„Ideja stvaranja Duginog sela se nametnula nakon što smo se uvjerili u ljepotu sela Kampung Warna-Warni, Kampung Tridi u Malangu i kasnije Kampung Kali Code u Jogjakarti. Nadamo se da će Kampung Pelangi biti najveći u Indoneziji i ponuditi novu turističku atrakciju u Semarangu“, otkriva direktor srednje škole Slamet Widodo koji je i predložio ovaj projekat.

Planirano je da se u ovom selu napravi i parking i restorani kako bi se povećao priliv turista.

Send this to a friend