Zanimljivosti

“Moja verzija pakla”: Žena koja je alegrična na vodu

Kada se probudi, Rejčel mora da popije neku vrstu otrova, zbog kojeg se osjeća kao da pije čašu koprive. Kako napitak klizi niz njeno grlo, ona osjeća da za sobom ostavlja plikove na koži, crvenilo i svrab.
Ovo je svijet Rejčel Varvik, koja je alergična na vodu. U njenom svijetu opuštajuće kupke su prava noćna mora, a brčkanje u tropskim morima je privlačno kao i plivanje u trnju, prenosi Prva.


„Te situacije su moja verzija pakla“, kaže Rejčel.
Bilo koji kontakt sa vodom, čak i svojim znojem izaziva bol, oticanje, intenzivni svrab i osip na koži koji može da potraje i nekoliko sati.
„Reakcija na vodu čini da se osjećam kao da sam istrčala maraton. Osjećam se toliko umorno da moram da sjedim neko vrijeme. Grozno je, ali ako se zaplačem, moje lice će oteći“, dodaje Rejčel.
Ljudi koji su oboljeli od ovog stanja, koje je inače poznato kaoaquagenic urticaria, osjećaju se kao da su se ožarili koprivom u kombinaciji sa malaksalosti od alergije. I tako svakog dana.
Sigurno je neprijatno ali se vjerovatno pitate kako se Rejčel bori sa ovim stanjem.
Voda je najosnovnija potreba za život, a najmanje 60 procenata ljudskog tijela je voda (odrasla osoba od 70 kilograma sadrži 40 litara vode u organizmu).


Voda u našem tijelu zasigurno nije problem. Reakciju pokreće kontakt s kožom i dešava se bez obzira na temperaturu, čistoću i sadržaj soli.
Tehnički, ovo stanje zapravo nije alergija, zato što izaziva reakciju na nešto što se nalazi u tijelu, ne javlja se kao reakcija na strano tijelo. Naziva se alergijom zato što ima iste vidljive simptome, dok uzrok i dalje nije proučen.
Ova rijetka dijagnoza je od samog početka bila zbunjujuća za naučnike, kao što je i za sve koji prvi put čuju da postoji alergija na vodu.
Najstarija teorija objašnjava da aquagenic urticaria djeluje kada je voda u interakciji sa spoljnim slojem kože, koji uglavnom sadrži mrtve ćelije kože ili uljane supstance koje je održavaju hidriranom. U kontaktu sa vodom, ove komponente mogu da ispuštaju toksična jedinjenja koja izazivaju reakciju.
Druga teorija navodi da voda može jednostavno da rastvori hemikalije u slojevima mrtve kože, dozvoljavajući im da dopru duboko u kožu, gdje mogu da izazovu reakciju.
Možda najprihvatljivija teorija je ta da je ova alergija izazvana promjenom pritiska, koja slučajno aktivira imuni alarm u trenutku kada voda napušta kožu.

Send this to a friend