Zanimljivosti

Muzička pećina, mjesto na kom čarolija postaje stvarnost

Postoji nekoliko mitova o porijeklu muzičke pećine u na obodu Škotske, ali mit koji je do danas najpriznatiji je onaj o irskom divu Fingalu, njegovoj četi vjernih ratnika i borbi protiv diva Benandonera.

Vulkanskom aktivnošću koja je trajala nekoliko stotina hiljada godina nastalo je ostrvo Stafa, jedno od najmanjih ostrva u arhipelagu Unutrašnjih Hebrida u Atlantskom okeanu na sjeverozapadu Škotske. Na ovom škotskom ostrvu nalazi se i čuvena Fingal pećina ili kako je još nazivaju Muzička pećina (Uamh Binn) koja stotinama godina predstavlja atrakciju za turiste i inspiraciju za mnoge poznate istorijske ličnosti.

Ostrvo Stafa na kom se nalazi čuvena pećina, bilo je naseljeno sa 16 stanovnika u periodu oko 1700. godine. Nakon što je promijenilo nekoliko vlasnika i konačno nakon toga donirano Nacionalnoj fondaciji Škotske, Stafa je postalo nenaseljeno ostrvo i atrakcija za turiste.

Prirodnjak Džozef Benks otkrio ga je 1772. godine. Baš u to vrijeme bila je popularna drevna epska pjesma “Fingal” u šest knjiga koja je navodno bila prevod drevnog keltskog epa koji je napisao Džejms Mekfirson. Ova knjiga je imala velikog uticaja na Getea, Napoleona, ali i na njemačkog kompozitora Feliksa Mendelsona koji je bio očaran pećinom i posvetio joj uvertiru. Pećina je bila i predmet interesovanja Kraljice Viktorije, Žila Verna i Džona Kitsa koji su je obilazili turistički. Čak je i poznata grupa Pink Flojd jednu od svojih prvih i neobjavljenih pjesama nazvala po ovoj pećini.

Fingal pećina je duboka 270 metara i čak 72 metra visoka te stoga predstavja i vizuelnu atrakciju. Sastoji se od šestougaonih stubova od bazalta i ima lučni ulaz. S obzirom na svoje vulkansko porijeklo, ostrvo na kom se pećina nalazi predstavlja lokaciju od velikog naučnog interesa, a za turiste je dostupna od aprila do septembra.

Mit o imenu pećine

Čuveni mit o imenu ove pećine potiče iz škotskog folklora, a zasniva se na keltskoj priči o tome da je irski div poznat po imenu Fingal, zajedno sa svojom vojskom riješio da se obračuna sa škotskim divom Benandonerom. Fingal je izgradio bedem preko Sjevernog kanala kako bi se mogli sresti.

Prema jednoj verziji, Fingal je pobijedio Benandonera, a prema drugoj verziji, keltski junak se sakrio kada je shvatio da je neprijatelj mnogo veći od njega. Zapravo ova legenda je geološki tačna utoliko što je lava svojim tokom zaista spojila Fingal pećinu sa Gigantskim nasipom (područjem načinjenim od bazaltnih stubova) u Irskoj.

Send this to a friend