Zanimljivosti

Na Mont Everestu gužva kao na plaži

Iako je kineska strana planine ostala zatvorena, Nepal je izdao rekordnih 408 dozvola za uspon na Everest, vrijednih oko tri miliona funti.

Penjači su ovog proljeća u rekordnom broju pokušali da osvoje Mont Everest, zbog čega su se stvarali redovi za dolazak na vrh i zbog čega se među njima proširio koronavirus što je izazvalo bojazan da će se novi, mutirani, “nepalski” soj proširiti svijetom.

Pandemija je prošle godine Nepal natjerala na potpuno zaustavljanje tamošnje planinarske industrije, zbog čega se ove godine povećao broj neustrašivih istraživača koji žele da dostignu vrh od 8.848 metara.

Ograničenja karantina ublažena su zbog uspona, ali ubrzo je došlo do naglog povećanja broja slučajeva zaraze, dosegnuvši sredinom maja više od 9.000, što je podstaknuto i blizinom žarišta u susjednoj Indiji i pojavom novog soja kovida 19 poznatog kao “nepalska varijanta”.

Mutacija, za koju se naučnici boje da je kombinacija najrazornije osobine indijske i južnoafričke verzije, otkrivena je u Velikoj Britaniji, SAD-u, Indiji i Portugalu, a pojavila se nakon letova iz Nepala.

Samo nekoliko nedjelja nakon što je vrh svijeta ponovno otvoren, norveški penjač Erlend Nes potvrdio je da mu je pozlilo u stacionaru, a zatim je bio pozitivan u Katmandu nakon što je evakuisan. Uslijedili su i drugi slučajevi.

Nejasno je da li je nepalska varijanta odgovorna za izbijanje zaraze u stacionaru krajem maja, u kojem je viđeno najmanje 100 planinara, pa su uprkos izbijanju planinski vodiči odlučili da istraju.

Lakpa Šerpa, koji se popeo na vrh sedam puta, odlučio je da će nastaviti sa ekspedicijama koju je njegova firma “Pioneer Adventure” rezervirsala za 23 klijenta.

“Ova sezona bila je vrlo teška. Već smo radili pod pritiskom zbog kovida, a onda nas je i vrijeme izdalo “, rekao je, misleći na ciklone koje su ove sezone odnijeli barem jedan život.

“U prošlosti je bilo kašlja, prehlade i rizika od lavina i pukotina. Ali ove godine opasnost je bila da nećemo moći da se popnemo gore jer kovid otežava disanje i uzrokuje umor”, rekao je vodič Mingma Dorji Šerpa.

Uprkos mjerama predostrožnosti koje su timovi pokušali da preduzmu – uključujući nošenje maski, dezinfekciju i izolaciju – slučajevi zaraze počeli su da se šire.

Piloti u zaštitnim odijelima su stigli kako bi evakuisali desetinu pacijenata sa kovidom 19 iz tog područja, a najmanje dvije kompanije su otkazale ekspedicije, nakon što su neki članovi tima imali pozitivan test.

Mnogi penjači su potvrdili svoju dijagnozu na društvenim mrežama i blogovima, uključujući neke koji su stigli na vrh.

Kada je islandski duo Sigurdur Sveinson i Heimir Halgrimson dosegao oko 7.000 metara, počeo je da kašlje a posumnjali su na virus. Ipak, stigli su do nadmorske visine 8.800 metara.

Njihovi simptomi su postajali sve izraženiji kako su silazili.

“U kampu 2 obojica smo bili jako bolesni, kašljali smo, imali glavobolju i bili umorni. Sumnjali smo da nešto nije u redu i morali smo da siđemo što brže”, rekli su prošlog četvrtka.

Dodali su i da su obojica bili pozitivni po dolasku u bazni kamp i izolovani u svojim šatorima.

Ipak, vlasti u Nepalu nisu priznale nijedan slučaj zaraze na planini, jer je prošlogodišnje gašenje jednu od najsiromašnijih azijskih zemalja koštalo milione izgubljenog prihoda. Nosači i vodiči za strane penjače ostali su bez prihoda.

To je bio treći put u posljednjoj deceniji da je Everest bio prazan. Planinari su napustili planinu nakon što je potres 2015. godine pokrenuo lavinu usmrtivši 18 ljudi.

2014. lavina je odnijela živote 16 nepalskih vodiča na zloglasnom smrznutom vodopadu “Khumbu”, što je prisililo organizatore da otkažu ekspedicije.

Lukas Furtenbah, koji je prvi otkazao ekspediciju zbog izbijanja kovida 19, kaže da bi vlada trebala produžiti važnost licence od 7.800 funti koju su njegovi klijenti kupili za uspon na Everest.

“Nepal je pozvao strane ekspedicije da dođu i uvjeravao nas da smo zaštićeni od kovida. Ali moji klijenti se nisu osjećali sigurno u stacionaru”, rekao je.

Organizatori ekspedicije takođe su bili škrti na informacijama, ne ostavljajući način za procjenu stvarnog broja slučajeva među penjačima i vodičima na Everest.

“Nema opravdanja za eskalantne laži, poricanja i zataškavanja koje je vlada počinila ove sezone”, napisao je u petak planinarski bloger Alan Arnet.

“Da li shvataju da svojim postupcima samo potkopavaju vjerodostojnost koja im je potrebna za efikasno upravljanje svojim resursima?”

Oni koji su spremni da rizikuju infekcije koronavirusom suočeni su sa ograničenim dozvolama za uspon. Vlada je ograničila broj penjača kojima je dozvoljen uspon kako bi izbjegli prometnu gužvu na vrhu, a dva ciklona koja su pogodila Indiju u maju, dodatno su ograničila tromjesečnu sezonu penjanja.

Kada je prošle nedjelje drugi od tih ciklona pogodilo istočnu Indiju, izazvalo je veliku sniježnu oluju na Everestu, zatrpavši šatore posljednje grupe penjača koji su čekali uspon na vrh.

Konačni brojevi tek treba da budu objavljeni, ali iz turističkog odjelenja procjenjuju da je ove godine oko 400 penjača stiglo na vrh, daleko manje od 644 u 2019. kada je izdato manje dozvola.

Njemački penjač Bili Berling, koji upravlja bazom podataka o osvojenim vrhovima, rekao je da događaji ove godine vjerovatno neće umanjiti interes za Everest.

“Možda ćemo razmisliti o onome što se dogodilo 2021. godine, ali kad se sve ovo završi, vratiće se i organizatori ekspedicija i penjači.”

Send this to a friend