Zanimljivosti

Na ove svjetske destinacije ćete morati bez foto-aparata

Ako se odlučite za fotografisanje na nekima od ovih mjesta, možda ćete dobiti visoku novčanu kaznu ili čak završiti iza rešetaka…

Na nekima od njih vjerovatno ćete proći samo sa mnoštvom uvreda, ali bi, u svakom slučaju, trebalo da se trudite da tamo ne vadite foto-aparat i da se “ne pravite pametni” kad ih posjetite…

Amsterdam

U glavnom gradu Holandije “grijeh” je fotografisati u Četvrti crvenih fenjera, poznatoj po mnogobrojnim bordelima. Njihovi vlasnici preziru slikanje prostitutki u izlozima, tako da ako se odlučite na fotografisanje, a slučajno vas neko uhvati u tome, budite spremni na to da će vam neko razbiti foto-aparat ili, u gorem slučaju, možda i vas.

Južna Koreja

Zemlja u kojoj je zabranjeno slikati žene u bilo kom javnom prostoru, bez njihovog pristanka. Kršenje tog pravila može da se protumači kao seksualno agresivno ponašanje, što može rezultirati novčanom kaznom i do 7.000 eura. U najgoroj varijanti, možete biti kažnjeni zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina.

Sjedinjene Američke Države

U zemlji “slobodnih” nećete proći kao u Južnoj Koreji. Ipak, Amerikanci su najosjetljiviji na slikanje privatnog vlasništva (prvenstveno nekretnina), pa bi bilo dobro dobiti dozvolu od vlasnika prije nego što se odlučite na slikanje. Najvažnije od svega je da poštujete znake zabrane.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Slikanje zabranjenih stvari smjestiće vas u zatvor do tri mjeseca i olakšati vam novčanik za oko 1.500 eura. Na mnogim lokacijama zabranjena je upotreba kamere. Uz to, neka vam ne pada na pamet da slikate vladine zgrade, mostove i palate šeika. Zabrana slikanja palata je čak i zakonom propisana.

Sjeverna Koreja

Vrlo jednostavno – bez dozvole zabranjeno je slikati apsolutno sve. Ali, ako ste se već odlučili za posjetu sjevernijoj od dvije Koreje, budite spremni da poštujete pravila. Iz hotela ne izlazite bez vodiča i ne slikajte bez njegove dozvole, jer biste u suprotnom mogli da snosite vrlo neprijatne posljedice.

Engleska

Možete da fotografišete šta god hoćete, osim ako fotografije želite da koristite u komercijalne svrhe. Za to morate da dobijete posebnu dozvolu. Na primjer, Trg Trafalgar i Parlament u komercijalne svrhe možete da fotografišete samo uz dozvolu gradonačelnika Londona.

Japan

U Zemlji izlazećeg sunca zabranjeno je fotografisanje određenih hramova i statua Bude. U nekim hramovima zabrana važi samo tokom manjeg dijela godine, dok je u drugima zabrana stalna. Zato je potrebno čitati natpise.

Alžir

Prilično konzervativna zemlja, naročito njen južni dio, pa je fotografisanje moguće jedino uz dozvolu. Da biste slikali žene, morate da tražite dozvolu njihovih muževa ili očeva. Takođe, najstrože je zabranjeno slikanje mostova i vojnih objekata.

Send this to a friend